Snijbiet met linzen

Snijbiet met linzen

geschreven door Kievit op 17 september 2021

Een supersnelle stoof maak je met snijbiet en linzen uit een potje. Prima voor een doordeweekse dag met rijst of pasta erbij, zelf zou ik kiezen voor plakken gebakken pompoen of geroosterde bloemkool uit de oven. Wil je er ook nog vlees bij, kies dan voor lekkere worstjes, natuurlijk wel van een biologisch beestje!
Snijbiet is een heel makkelijke groente, die familie is van de rode biet en de spinazie, maar wat vullender, omdat hij flinke stelen heeft, die je natuurlijk ook gewoon kan eten. In ons land is snijbiet een beetje vergeten, maar vroeger werd het veel gegeten. Het wordt ook wel warmoes genoemd, maar eigenlijk is dat een verzamelnaam voor alle groene blaadjes die je kan stoven.
Een van de oudste straten van Amsterdam heet de Warmoesstraat, vlak achter de Dam. Je kunt het je nu niet meer voorstellen misschien, maar in de middeleeuwen lagen langs de Warmoesstraat de tuinderijen die de toen nog kleine stad voorzagen van verse groente.
De snijbiet werd vroeger wel gezien als een armeluis’ groente, omdat je de plant 3 à 4 keer per jaar kan afsnijden. In onze tuin in Katwijk hadden we 2 jaar gelden een plant die we als proef een heel seizoen lieten groeien en daar konden we inderdaad lang van oogsten!
De snijbiet trok opvallend genoeg ook mensen naar de tuin die we anders niet snel bereiken met onze biologische groente. Bij onze Chinese overbuurvrouw en een Koerdische dame uit de buurt was onze snijbiet ook zeer in trek. Helaas is het me nog niet gelukt hun een recept te ontfutselen. Snijbiet is een veelzijdige groente, rijk aan vitamine C, ijzer  en calcium. Probeer hem eens!

Ingrediënten

  • 700 g snijbiet
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • ½ tl komijnzaad
  • beetje olie
  • 1 blik of potje linzen
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 25 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Pel en snipper ui en knoflook en fruit ze in een ruime pan op een laag vuur zacht. Voeg een beetje komijnzaad toe. Was de snijbiet grondig en ris het groen van de nerven. Snijd de nerven in kleine stukjes en het groen in mooie reepjes. Bak eerst de nerven mee met de ui en voeg als ze een beetje geslonken zijn ook het groen. Doe een deksel op de pan en laat gaar stoven in 5-8 min. Laat de linzen uitlekken in een zeef en voeg ze de laatste minuten toe aan de groente.

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!