Een supersnelle stoof maak je met snijbiet en linzen uit een potje. Prima voor een doordeweekse dag met rijst of pasta erbij, zelf zou ik kiezen voor plakken gebakken pompoen of geroosterde bloemkool uit de oven. Wil je er ook nog vlees bij, kies dan voor lekkere worstjes, natuurlijk wel van een biologisch beestje!
Snijbiet is een heel makkelijke groente, die familie is van de rode biet en de spinazie, maar wat vullender, omdat hij flinke stelen heeft, die je natuurlijk ook gewoon kan eten. In ons land is snijbiet een beetje vergeten, maar vroeger werd het veel gegeten. Het wordt ook wel warmoes genoemd, maar eigenlijk is dat een verzamelnaam voor alle groene blaadjes die je kan stoven.
Een van de oudste straten van Amsterdam heet de Warmoesstraat, vlak achter de Dam. Je kunt het je nu niet meer voorstellen misschien, maar in de middeleeuwen lagen langs de Warmoesstraat de tuinderijen die de toen nog kleine stad voorzagen van verse groente.
De snijbiet werd vroeger wel gezien als een armeluis’ groente, omdat je de plant 3 à 4 keer per jaar kan afsnijden. In onze tuin in Katwijk hadden we in het eerste of tweede jaar een plant die we als proef een heel seizoen lieten groeien en daar konden we inderdaad lang van oogsten! De snijbiet trok opvallend genoeg ook mensen naar de tuin die we anders niet snel bereiken met onze biologische groente. Bij onze Chinese overbuurvrouw en een Koerdische dame uit de buurt was onze snijbiet ook zeer in trek. Helaas is het me niet gelukt hun een recept te ontfutselen. Snijbiet is een veelzijdige groente, rijk aan vitamine C, ijzer en calcium. Probeer hem eens!