Tex-Mex spitskoolsalade

salade van spitskool met zwarte bonen, mais en peper

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Preisoep met aardappel en mosterd

Een simpel en snel soepje.

Bekijk het recept

Kievit’s kaassaus

Een basic voor je kookrepertoire

Bekijk het recept

Een knapperige spitskool laat zich natuurlijk graag omtoveren tot een frisse salade en de jalapeño-peper maakt een Tex-Mex variant voor de hand liggend. De Tex-Mex keuken is ontstaan door de mengeling van de traditionele Mexicaanse keuken (mais, bonen, pepers) met de keuken van de kolonisten, die tarwe, gehakt en zuivel inbrachten in de keuken. Resultaat is een populaire, toegankelijke keuken die ook bij kinderen zeer geliefd is. Deze salade is niet erg pittig, uiteraard kan je hem pittiger maken door meer peper, komijn of een teentje knoflook toe te voegen. Lekker met nacho-chips erbij, helemaal als je die warm maakt in de oven men met geraspte kaas bestrooid, natuurlijk.

Ingrediënten

  • ½ spitskool
  • 2 stengels bosui
  • 1 maiskolf
  • 1 blikje zwarte bonen
  • 1 jalapeño-peper
  • olijfolie
  • 2 el yoghurt
  • 2 el mayonaise ( of neem zure room)
  • sap van ½ citroen
  • snufje cayenne peper
  • ½ tl komijnpoeder
  • p&z
  • eventueel zak nacho chips

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verhit vast een grillpan. Haal het blad en haren van de mais en kwast de kolf in met een beetje olie. Leg op de hete grillpan en laat in 10 min. beetje kleuren en gaar worden, telkens even slagje draaien terwijl je de rest van het recept maakt. Roer in een ruime kom een sausje van de yoghurt en mayonaise, citroensap, p&z, cayennepeper en komijn. Kiep het blikje bonen leeg in een vergiet, spoel even af en lat uitlekken. Maak de bosui schoon en snijd in fijne ringetjes, voeg toe aan de dressing. Halveer de kool, snijd de kern er uit en snijd een helft in fijne reepjes. Hussel om met de dressing. Snijd vast het steeltje van de jalapeño en snijd in zo dun mogelijke plakjes. Haal de mais uit de pan en snijd met een scherp mes de korrels eraf: dat doe je het handigst door hem op zijn punt te zetten en dan naar beneden te snijden, telkens even draaien. Meng de mais en bonen ook door de salade en proef of je het goed vindt. Bestrooi met de jalapeño en eventueel wat nacho-chips, serveer hem dan meteen, Je kan de chips er ook los bij serveren natuurlijk. Lekkere barbecue salade!

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Knolselderij met rozemarijn uit de oven

Heb je tijd?

Bekijk het recept

Ribollita – Stevige palmkoolsoep

Ribollita: een traditionele Toscaanse soep, budgetvriendelijk en superlekker!

Bekijk het recept