Stoofpeertjes(taart)

stoofpeertjes met ijs

geschreven door Kievit op 15 december 2017

Dat is niet moeilijk, maar kost wel even tijd. Het lekkerst is namelijk als je de peertjes langzaam, op een lage vlam, gaar laat worden. Heb je haast, snijd ze dan in kwarten en ga vol gas vooruit, dan zijn ze in 20 min. ook zacht.

Stoofpeertjes

Ingrediënten: 500 g stoofperen; ½ kaneelstokje*; 1 stukje citroenschil; 1 -2 el suiker (naar smaak); 1 el aardappelmeel of maïzena; scheutje rode wijn (of port, bessensiroop of bessensap) voor de smaak en de kleur

Bereiding: Schil de peren; voor een mooi effect laat je de stoofperen heel en laat je het steeltje zitten. Je kan ze ook halveren en de klokhuizen eruit snijden.

Zet de peren op met een bodem water (1 kopje) en een royale scheut rode wijn (port of rode bessensap kan ook) en voeg de citroenschil, het kaneelstokje en de suiker toe. Zorg dat er geen wit aan de citroenschil zit, dat geeft een bittere smaak. Als je wilt ook nog een lepel citroensap. Laat de peren 1-2 uur afgedekt op zacht vuur in het kookvocht garen.

Haal de stoofpeertjes met een schuimspaan uit de pan, verwijder het kaneelstokje en de citroenschil. Los in een kopje het aardappelmeel op in 2 el water en bindt hiermee het kookvocht. Schenk het kookvocht over de stoofpeertjes en serveer ze warm of koud, als bijgerecht of als toetje, met een bolletje ijs!

*Variaties maak je met gember i.p.v. kaneel. Een vanillestokje of een steranijs toevoegen is ook erg lekker.

Snelle stoofpeertjes

Schil de peren en snijd ze in kwarten. Haal steel en pitjes weg en snijd ze in gelijkmatige partjes. Kook ze met dezelfde ingrediënten als in bovenstaand recept en ze zijn in 20 min. klaar. Deze partjes kun je gebruiken voor een perentaartje, zie het recept hieronder.

Perentaartje

Onderstaand taartje ontstond doordat ik nog wat pepernotendeeg overhad! Dit deeg kun je van te voren maken en zelfs invriezen. Haal het dan een dag van tevoren uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien.

Ingrediënten vulling: 500 g stoofperen, reeds gekookt: zie het recept hierboven, in partjes; handje amandelschaafsel

Ingrediënten voor het deeg: 60 g koude boter in blokjes; 60 g (bruine) basterdsuiker; 1 el koekkruiden; 125 gr zelfrijzend bakmeel; 1-2 el melk; klein snufje zout

Bereiding: Verwarm de oven voor op 175℃. Maak een deeg door met koele, snelle hand een stevig deeg te kneden. Bewaar in de koelkast en rol uit tot een lap die past in je ingevette bakvorm. Prik gaatjes in de bodem en beleg met de perenplakjes. Het vocht van de peren bindt je met wat maïzena of aardappelmeel en schenk je over de peren (misschien heb je niet alles nodig). Bestrooi met wat amandelschaafsel en bak 25 min. in het midden van de oven.

Extra lekker met een toef slagroom erbij!

 

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!