Surinaamse stamppot met wortel, kokos en tofu-reepjes

Print Friendly, PDF & Email

Surinaamse stamppot, met wortel, bleekselderij, doperwt, kokos, ui en tofublokjes

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Een soort hutspot, maar dan met een beetje tropische zonneschijn, dat is deze Surinaamse stamppot! Wij aten er gebakken tofureepjes bij, maar ook een stukje gebakken witte vis smaakt hier prima bij. Rookworst is niet helemaal de juiste smaak, maar wil je graag dierenvlees eten, kies dan iets wat je kan kruiden met een beetje kerrie.

Nico’s wijntip

Château Régismont, Emotion Gris 2017

Naast de Surinaamse stamppot past een volle, droge maar niet te fris/zure Rosé. Ideaal is deze Emotion Gris uit de nobele pinot gris druif gemaakt. Deze druif komt meestal voor in de Elzas, maar ook een heel enkel keertje in de Loire en zelfs in de Bourgogne. Helemaal in het zuiden, de Languedoc levert het uitstekende wijnen op. Finesse boven kracht, elegantie en fijne ‘vulling’ in de mond. Een verrukkelijke wijn.

Ingrediënten

1 kg aardappelen, 2 uien, 500-700 g wortelen, 4 stengels bleekselderij, 1 potje doperwten (of portie verse!), 3 el olie, 1 el boter, 1 blokje tofu of gekruide reepjes, 2 tenen knoflook, 1 tl komijnzaad, 4 el kokos, schepje groentebouillonpoeder

Bereidingstijd: 35 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Wanneer je een blok tofu gebruikt, snijd dat dan in blokjes en laat even marineren met wat kerrie of garam massala en een scheutje tamari. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken en zet ze op met ruim water. Kook ze gaar in 20 min. Boen of schil de wortels, snijd ze in plakjes en zet ook op, het liefst in een stoommandje. Pel de uien en knoflook en snipper de uien. Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in boogjes. Dop de doperwtjes als je verse gebruikt. Voeg na 10 min. koken de bleekselderij toe aan de wortelpan en stoom de laatste paar minuten de doperwtjes mee. Verwarm de olie bak hierin de tofu bruin. Schep uit de pan en houdt warm. Bak nu de uien glazig in de pan en pers de tenen knoflook erboven uit. Bak de laatste minuut het komijnzaad en het kokos mee. Giet de aardappelen en de groente af, bewaar iets van het kookvocht. Stamp de aardappels tot een grove puree met wat kookvocht en een lepel boter. Maak op smaak met wat bouillonpoeder (of p&z). Meng er de groenten en gebakken uien door, serveer met de tofublokjes.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK