Vegan kaassaus

Venkel met vegan kaassaus

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bleekselderijsalade met komkommer en appel

Bleekselderijsalade met komkommer en appel

Bleekselderij is natuurlijk heerlijk in een klassieke Waldorf salade, maar ook een heel simpele salade als deze valt zeker in…

Bekijk het recept

Risotto met tuinbonen, basilicum en citroen

Risotto met tuinbonen, basilicum en citroen

En dat is dan week drie voor een recept met tuinbonen! Ze zijn er maar kort, dus ik leef me…

Bekijk het recept

Een lekker sausje is soms alles wat je nodig hebt bij je groente. Maar wat als je nou zonder dierlijke producten wilt eten? Kaas, boter en melk, worden vaak gebruikt om groenten smakelijker en smeuïger te krijgen, of ze een aantrekkelijk laagje te geven.  Ik kwam op het web een supersimpel vegan sausje tegen, die ik voor jullie getest heb. Ik heb in plaats van uienpoeder en kipkruiden gekozen voor gebakken sjalot en knoflook en een beetje paprikapoeder, maar leef je gerust uit door bijvoorbeeld wat gehakte peterselie toe te voegen, of wat tijm of basilicum.

Edelgist is een gedroogde, inactieve gist die groeit op melasse. Na verhitting wordt de gist gedroogd en ontstaan er vlokken. Het ziet er niet meteen lekker uit, maar het is goed spul. Het bevat goede stoffen, de B-vitamines (1,2,3 en 6) helpen bij het vergoten van je weerstand en zijn goed voor huid en haar. Het gist is inactief, dus ook mensen die een gistvrij dieet volgen kunnen het eten. Het smaakt een beetje naar kaas en is lekker op pasta of pizza, op een boterham of over groente of dus, zoals hier, in een lekker sausje!

Ingrediënten

1 sjalotje, 1 teentje knoflook, 150 g aardappel, 70 g wortel, 1 el olijfolie, 1 el koolzaadolie (of 2 olijf), 1 tl zout, 1 el witte azijn, 4 el edelgist, mespunt paprikapoeder, peper

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de wortel en aardappel en snijd beide in kleine blokjes. Kook ze met een bodem water in 10 min. gaar. Ondertussen pel je een sjalotje en een klein teentje knoflook en hakt die fijn. Fruit in een lepel olijfolie de sjalot en knoflook glazig. Giet de groenten af, bewaar het kookvocht en vul het eventueel aan tot 100 ml. Mix in een blender de aardappel, wortel, sjalotjes met het vocht, een lepel olie, azijn, edelgist en paprikapoeder tot een gladde saus. Proef voor p&z. Doe terug in het pannetje als je het warm wilt eten, koud smaakt het ook goed!