Venkelloofsoep

Een groene soep van het loof van venkel, gegarneerd met wat room en blokjes gebakken tofu. De venkel staat ook op de foto.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Kievit’s kaassaus

Een basic voor je kookrepertoire

Bekijk het recept

Polenta met auberginesaus

Smakelijk en troostrijk

Bekijk het recept

Al eerder maakte ik eens iets met venkelloof: toen werd het pesto, vandaag werd het een groenige soep. Gek genoeg smaakte hij helemaal niet zo venkelig, maar lekker was hij wel!  Ik deed er ook nog gebakken tofublokjes in, gerookte vis zou ook goed kunnen, maar gewoon met een scheutje room is ’t ook al goed. En zelfs dat is niet eens nodig. .. Nou ja, kijk maar wat je wilt!

 

Ingrediënten

  • Loof van 2 venkelknollen
  • 1 grote aardappel
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • wat rasp en sap van citroen
  • 1 groentebouillonblokje
  • (plantaardige) room
  • p&z
  • olijfolie of boter

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel de ui en snipper deze. Verwarm een scheut olie of een lepel boter in een soeppan en fruit op laag vuur de ui. Schil de aardappel en snijd in blokjes, voeg toe aan de ui. Bestrooi met wat peper en smoor met een deksel op de pan op laag vuur ongeveer 10 min. Snijd het loof van de venkel en was het. Bewaar een paar toefjes als garnering en snijd de rest in stukken. Voeg na 10 min. toe aan de pan, evenals het bouillonblokje en ongeveer 1 liter water. Breng aan de kook en laat ongeveer 10 min. koken. Doe de soep (in gedeelten) in de blender en maal fijn, het is vrij vezelig dus even opletten dat je machine niet hapert. De soep blijft een beetje vezelig, dus ik deed hem daarna nog door en roerzeef, een gewone zeef kan ook. Warm weer even op en maak op smaak met p&z, wat citroenrasp, knoflook uit de pers en een beetje citroensap. Garneer met een scheutje room en een toefje venkelgroen.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK