Witlofsoep met salie en honing

Witlofsoep met salie en honing  

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoenstoof met bleekselderij en tomaat

Pompoenstoof met bleekselderij en tomaat

Een mooi begin van het najaar

Bekijk het recept

Raapstelen-frittata

Altijd een lekkere combinatie, raapsteel en ei.

Bekijk het recept

Een soepje voor echte witlofliefhebbers! Het bittertje van de witlof is voor sommige mensen geluk op de tong, anderen vinden dat juist een beetje moeilijk. Die laatsten doen er beter aan om bijvoorbeeld een witlof-ovenschotel te maken, daarin krijgt de witlof niet de overhand. Deze soep wordt zachter door her op het laat een eitje door te roeren, een geweldige tip van mijn schoonmoeder, die hielp met proeven in de keuken. Je kan de soep wat luxer maken met een topping van wat gebakken spekjes, snippers zalm, eierkruim of, daar koos ik voor, kruimels feta.

Ingrediënten

500 g witlof, 2 groentebouillon- of kippenbouillontabletten, 2 teentjes knoflook, 1 sjalotje, 1 el olijfolie, 2 tl mosterd, ½ el honing, 2 tl balsamicoazijn, 1 el gehakte verse salie (of 2 tl gedroogde), 1 ei, peper, eventueel een scheutje room of koffieroom, voor de topping:, kies uit gebakken spekjes, gekookte ham, zalmsnippers of fetakruimels, en verder:, wat gehakte peterselie

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Maak de witlof schoon en snij deze in grove repen. Verhit de olie in een soeppan en bak hierin de sjalot en de knoflook glazig. Voeg de witlof toe en bak deze heel even al roerend mee. Voeg 600 ml water toe en de gehakte salie en bouillonblokjes en breng aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken en pureer de soep met de staafmixer. Maak de soep op smaak met mosterd, honing en wat balsamico-azijn en eventueel wat room. Kluts het ei los in een kommetje en roer dit door de soep. Garneer met wat peper, peterselie en een topping naar keuze.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK