Zomerse stamppot boerenkool met tomatenjus

3923boerenkool

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bleekselderij ovenschotel met cheddar

Bleekselderij ovenschotel met cheddar

Mjammie, een heel romige kaassaus voor de bleekselderij! Geïnspireerd op de Franse keuken, maar met een Brits kaasje. lekker cultuurmixen!…

Bekijk het recept

Pastinaak uit de koekenpan

pastinaak gebakken met paprika, geserveerd met gierst en gehaktballetjes

Pastinaak is nog steeds een beetje een vreemde groente voor velen, maar vroeger werd hij veel gegeten, in tijden dat…

Bekijk het recept

Boerenkool, nu al? Ja zeker, omdat het zulk geweldig lekker en gezond spul is! Sommige mensen stoppen het in een smoothie, wij maken er gewoon een zomers stamppotje mee en dat kan prima! Of eet het in een pasta gerecht, zoals lasagne of stop het in een soep… boerenkool is superspul!

Ingrediënten

  • 1 flinke zak boerenkool
  • 1 kilo aardappels
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • scheut olijfolie
  • 300 g tomaten
  • 1 tl tijm
  • 1 tl korianderzaadjes (of ½ tl gemalen korianderpoeder)
  • 1 pakje rooktofu of 1 rookworst (kies een biologische!)
  • p&z
  • nootmuskaat
  • 1 el azijn

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in stukken en doe ze in een pan met koud water. Vul een ruime bak met water en doe daar 2 el zout in. Ris het groen van de nerven boerenkool en was in het zoute water. Spoel een tweede keer in schoon water en laat uitlekken. Pel de uien en de knoflook, snipper de ui grof en de knoflook plet je eerst met een mes en dan hak je hem fijn. Was vast de tomaten. Zet de pan met aardappels op het vuur en kook ze gaar. Hak de boerenkool grof en kook met een bodem water in een pan met deksel gaar in 15 min.  Intussen bak je in een koekenpan de ui glazig en dan voeg je ook de knoflook toe. Snijd de rookworst in plakjes of de tofu in blokjes en voeg toe aan de uien. Voeg ook wat tijm toe en kneus in de vijzel de korianderzaadjes en voeg die ook toe.  Snijd de tomaten in stukjes en bak ze even mee. Voeg wat kookwater van de aardappels toe, die is straks je jus. Maak op smaak met p&z. Giet de aardappels af, bewaar wat kookvocht om straks te gebruiken. Stamp de aardappels met een scheut olijfolie, wat kookvocht, p&z en wat nootmuskaat tot een smeuïge puree. Giet de boerenkool af en stamp die er doorheen. Voeg een lepel azijn toe en proef even voor p&z. Serveer met de tomatenjus.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK