3 Oktober taart

Taart met wortel en ui

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoensoep

Echte herfst-soep!

Bekijk het recept

Boerenkoolstamp met satésaus

Geef een exotische draai aan de Hollandse keuken!

Bekijk het recept

3 Oktober, Leidens ontzet. Natuurlijk stamp je dan de wortels en uien  in een lekkere hutspot en traditioneel eet je daar klapstuk bij. Maar wat als je nou niet op de kermis wilt zwalken en ook geen vlees wil? Maar gewoon lekker fröbelen in de keuken met een muziekje aan? Dan leef je je uit op deze feestelijke 3 oktober taart. Heb je ook rondjes gedraaid, al was het dan niet in de zweefmolen.

Ingrediënten

500 g winterpeen, 3 uien, 1 pakje bladerdeeg, 1 pakje rooktofu, 1 tl gedroogde tijm, 1 tl gedroogd salieblad, olijfolie, beetje citroenrasp, 1 el verse basilicum, 2 el tamari, p&z

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg het bladerdeeg vast uit om te ontdooien. Pel de uien en snijd ze doormidden en daarna in schijfjes. Schil de wortels met een dunschiller. Verwarm 1 el olie in een koekenpan en bak de uien op laag vuur zacht en glazig met ½ tl tijm en ½ tl salie.

Terwijl de uien bakken en je ze af en toe omschept, maak je lange linten van de wortels. Misschien heb je een spiraalsnijder waarmee dat goed lukt, ik gebruikte een scherpe kaasschaaf. Draai het vuur onder de uien uit. Breng een pan water aan de kook en kook de wortellinten 2 min. voor. Spoel ze af in een vergiet en dep voorzichtig droog. Hussel ze in een kom voorzichtig om met 2 el olijfolie, ½ tl tijm , ½ tl gedroogde salie en wat p&z.

De rooktofu snijd je in blokjes en doe je in het bakje van je staafmixer. Voeg een beetje citroenrasp toe, een el gehakte basilicumblaadjes, 2 el tamari. Laat draaien tot kruimels. Voeg een klein scheutje water toe en laat nogmaals draaien tot je een smeuïge puree hebt. Proef even!

Bekleed de bodem van een ronde springvorm van 22- 24 cm met een vel bakpapier en vet de vorm in met wat olijfolie. Bekleed de vorm met het bladerdeeg, duw de randjes goed over elkaar. Prik de bodem in met een vork. Strijk de tofupuree op de bodem uit. Neem een wortellint en rol hem voorzichtig op. Duw dit rozetje in het midden in de tofupuree. Er omheen spreid je bijna alle uien uit, bewaar ongeveer 1 el. Nu ga je met de wortellinten steeds rond het midden, hier en daar komt er wat ui tussen, dat is prima. Verdeel de linten rond en rond, tot de bodem vol is. De laatste uien stop je in kleine spleetjes. De olie met kruiden die in het kommetje van de wortels zit, strijk je over de wortels.

Dek de taart af met aluminiumfolie en prik daar een paar gaatjes in met een vork.  Bak hem 30 min. in de oven, tot de wortel zacht is en het deeg goudbruin. Lekker met een frisse salade.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK