Stoofpot met koolraap, kastanje en appel

Print Friendly, PDF & Email

Zo, nu is het toch echt herfst, zo met de klok verzet en alle wapperende blaadjes. In Huize Kievit hadden we een soort stoofpottenweek, ik had echt zin in pruttelende potten op het vuur met kruidige geuren die het huis vullen. Kom maar op, november! De koolraap zou je kunnen omtoveren tot een mooie Sint Maarten Lantaarn voor volgende week, maar gewoon opeten is ook een goed idee natuurlijk. Ik maakte een stoofpot met kastanjes en appels. Wij hadden nog kastanjes en appels in huis van onze herfstvakantie-buitenavonturen, vandaar. En het smaakte wonderwel! je kan hem ook prima tot een lekkere puree verwerken, samen met aardappels, of eet hem met een smakelijke bolognesesaus alsof het pasta is, op een pizza of eet je liever frisse salade? Het kan allemaal!

Ingrediënten

1 flinke koolraap, 200-400 g gepelde tamme kastanjes, 2-3 rode uien, 4 tenen knoflook, 2 grote appels, (olijf)olie, 1 tl tijm, 1 tl rozemarijn, ½ bouillonblokje (kip of groente), 2 tl tomatenpuree, p&z, 2 el pompoenpitjes

Bereidingstijd: 100 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Het meeste werk zit hem in de kastanjes, die doe je daarom eerst. Kerf in de platte onderkant van elke kastanje een kruisje of spleetje in de schil en doe ze in een pan. Giet er koud water bij tot ze onderstaan en breng het op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat de kastanjes 5 min. zachtjes koken. Draai het vuur uit en vis er telkens een stuk of 5 kastanjes uit en pel ze zo heet mogelijk. Als ze koud worden, gaat het bruine velletje weer vastplakken! Zet de kastanjes even apart en bereid de rest voor. Pel de uien en knoflook en snijd de uien in parten. Schil de koolraap en snijd in blokjes, was de appels, snijd in kwarten en snijd het klokhuis er uit. Snijd daarna in partjes. Verwarm een pan met een goede dikke bodem, het liefst één die straks met deksel er op in de oven kan. Verwarm de oven vast voor op 175°C. Verwarm een scheutje olie in de man en bak de uien tot ze acht beginnen te worden en wat gaan kleuren. (Handige koks gebruiken deze tijd om koolraap en appel te snijden). Schep de uien uit de pan in een kom en bak de koolraap aan tot hij begint te kleuren. Schep even uit de pan en bak dan de appels (misschien met een nieuw scheutje olie), ook die mogen op hoog vuur tot ze wat kleuren. Voeg de ui en koolraap weer toe aan de pan, knijp de knoflook erbij en voeg kruiden en p&z toe. Bak nog een minuut of 5 en voeg dan 300 ml heet water, waarin je het ½ bouillonblokje hebt opgelost) toe en de 2 tl tomatenpuree. Voeg de gepelde kastanjes toe en roer goed door elkaar. Zet de pan met deksel in de warme oven en bak nog 45-60 min. tot alles gaar is en het vocht bijna is opgenomen. Rooster de pompoenpitjes knapperig en strooi die over het gerecht als je het serveert. Lekker met zilvervliesrijst.