Prei prol met spekjes en ei

stamppot prei met spekjes en ei

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoensoep

Echte herfst-soep!

Bekijk het recept

Boerenkoolstamp met satésaus

Geef een exotische draai aan de Hollandse keuken!

Bekijk het recept

Superouderwets, deze prei-prol! Het  is gewoon Zeeuws-Vlaams voor stamppot, prol is brij of prut. Je kan voor een modernere twist de prei minder gaar koken en de spekjes uiteraard vervangen door bijvoorbeeld gebakken rooktofu of vegetarische reepjes, helemaal prima. Een lekker doordeweeks, troostrijk maal voor koude dagen!

Ingrediënten

  • 700 g prei
  • 1 kg aardappels
  • kopje melk of scheutje plantaardige room
  • 2-3 el azijn
  • 200 g bio spekblokjes of in dobbelsteentjes gesneden rooktofu
  • 6 eieren
  • p&zVoor de mosterdjus:
  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 300 ml bouillon
  • 1 -2 el mosterd
  • p&z

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de ardappelen en snijd in stukken. Zet ze op met koud water. Zet ook de eieren op, kook deze hard in 8 min. Bak in een koekenpan de spekjes – of de blokjes rooktofu in een scheutje olie. Maak de prei schoon, gebruik ook gewoon al het groen! Snijd in dunne ringen. Kook dit mee met de aardappels, als deze eenmaal koken. Doe er ook een1 el azijn bij. Giet als de aardappels gaar zijn het vocht af (dit kun je gebruiken voor je mosterdjus) en stamp met een scheutje room tot puree. Maak op smaak met p&z en nog een lepel azijn. Pel de eieren en snijd er vier in stukjes. Stamp die , samen met de spekjes, door de puree. Houd even warm terwijl je de saus maakt: Smelt 1 el botr en doe er 1 el bloem bij, ror goed door en giet er dan het vocht bij. Maak op smaak met mosterd en p&z. Serveer elk bord met een half ei en een schep mosterdjus.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoensoep

Echte herfst-soep!

Bekijk het recept

Boerenkoolstamp met satésaus

Geef een exotische draai aan de Hollandse keuken!

Bekijk het recept