Aardappel preisoep met gember

Soep is een verkwikkende maaltijd en een soep als deze is supermakkelijk te maken. Wanneer je je groente consumptie een beetje wilt verhogen, is het slim om je tussen-de-middag-boterham te vervangen door een kom geurige soep. In een thermosbeker kun je hem ook meenemen. De gember en kurkuma zijn een extra boost voor je immuunsysteem, geen slecht idee in deze tijd van het jaar!  Nog een tip voor het schoonmaken van prei: vaak lees ik in recepten: ‘Snijd de prei in stukjes en was ze’. Dat is dus echt zonde van de smaak en vitamines! Tenzij je erg gehecht bent aan de ronde ringetjes, is de volgende methode wel zo praktisch en behoud je meer van het goede: Snijd eerst lelijke uiteinden van de prei af (maar niet alle groen, dat kun je gewoon eten!) en haal eventueel lelijk blad weg. Steek dan een scherp mes dwars door de prei, in het wit, net boven onderkant. Haal het mes behoedzaam naar boven, zodat je de prei in twee helften snijdt, die onder nog net aan elkaar vastzitten. Was nu de preibladen schoon, in een bak water of onder de stromende kraan. Zwiep het overtollige water eruit en snijd de prei in de gewenste grootte, de onderkant snijd je als laatste af en gooi je weg.

Ingrediënten

  • 500 g prei
  • 500 g aardappels
  • flink stuk gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl kurkuma
  • scheut olijfolie
  • 1 bouillonblokje
  • p&z
  • kneepje citroensap
  • 800 ml water
  • Om te serveren eventueel per kom een lepel yoghurt of crème fraîche en wat fijngeknipte bieslook

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak de prei schoon (zie boven) en snijd in stukjes. Schil de aardappels en snijd in blokjes. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn, schrap met een mesje het meeste vel van de gember en hak dit ook zo fijn als je kunt, raspen kan ook. Verwarm een ruime scheut olie in een soeppan en fruit hierin de knoflook en gember een paar minuten. Voeg dan de prei en aardappel toe en bak een aantal minuten. Voeg het bouillonblokje, kurkuma en het water toe en breng het aan de kook. Kook tot de aardappels zacht zijn, ongeveer 15 min. Pureer de soep in een blender of met een goede staafmixer en maak op smaak met wat citroensap en eventueel nog wat p&z. Serveer met een klodder yoghurt of crème fraîche in elke kom en wat gesnipperde bieslook, een snufje paprikapoeder kan ook.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Ribollita – Stevige palmkoolsoep

Ribollita: stevige soep met brood, bonen en palmkool

Ribollita: een traditionele Toscaanse soep, budgetvriendelijk en superlekker!

Bekijk het recept

Pompoen en paksoi curry

Lekker met kokos en Thaise currypasta

Bekijk het recept