Andijviesoep met knoflook

20180615_191214_resized andijviesoep

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Veldsla salade met peer en kaas

veldsla met peren

Een klassieke combi die het altijd goed doet: peer, noten en kaas. Ik maakte deze salade al eerder met blauwe…

Bekijk het recept

Geroosterde pompoen met sjalot en salie

Geroosterde pompoen met sjalot en salie

Supersimpel en superlekker, daar houden we van bij Kievit! Zacht gebakken pompoen is heerlijk bij rijst of quinoa. Wij eten…

Bekijk het recept

Soep van andijvie? Jazeker! Van Petra (van de administratie) komt dit recept voor andijviesoep en ik moest hem echt eens proberen, want echt heel lekker, zei ze.  Zij had het gegeten bij de buurvrouw, dus eigenlijk is het een recept van de buurvrouw van Petra, en wie weet waar die buurvrouw het weer ontdekt heeft, zo gaat het recepten. Ik ben alleen wel zo eigenwijs geweest om hier en daar wat te veranderen (dus dat mag jij ook!), de buurvrouw van Petra eet beduidend meer vlees dan wij (700 g gehakt voor 4 personen?!). En omdat ik er eer  in schep vleesloze recepten te leveren, heb ik ook een vegan variant gemaakt. Deze keer met lupeh, dat is tempeh van lupine. En dat is leuk, want het lijkt me ook goed om niet alleen maar soja te gaan eten als je het vlees niet wilt.  Wat ook heel makkelijk is bij dit recept: vega(n) rulgehak. Variatie is het devies, zeker wat betreft eten! En als je vegan wilt eten: er is vegan sambal trassi in ons assortiment, om het helemaal goed te doen.

 

Ingrediënten

  • 1 grote struik andijvie
  • 200 à 400 g rijst
  • 1 bol knoflook
  • 2 l water
  • 4 bouillonblokjes (groente of kip)
  • 75 g boter of royaal olie
  • flinke scheut azijn,
  • De vlees eters maken gehaktballen:
  • 300 g gehakt
  • 3 el paneermeel
  • 1 teen knoflook (van de bol)
  • ½ tl nootmuskaat
  •   p&z
  • De vega-eters nemen:
  • 1 pakje tempeh of lupeh (van lupinebonen!!)
  • 3 el tamari
  •   Verder voor in de soep:
  •   sambal trassi – ook vegan te krijgen!

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Kook rijst volgens de verpakking. Meng het gehakt met p&z, knoflook uit de pers en paneermeel en rol er kleine balletjes van (3-4 cm doorsnede). Vegans snijden de lupeh in blokjes en marineren die in de tamari.

Pel de knoflook, sla de tenen stuk en snij in grove stukken. Smelt de boter in de pan en bak de gehaktballetjes tot ze gaan kleuren. Vegans nemen olie en bakken de lupehblokjes aan tot ze wat kleuren. Of bak het vega(n) rulgehakt in plantaardige boter. Voeg de knoflook toe en bak mee tot deze gaat geuren. Let op: laat de knoflook niet bruin worden, dan wordt het bitter. Voeg de bouillonblokjes toe en druk ze fijn, voeg het water toe en breng aan de kook.

Was ondertussen de andijvie, haal de bladeren los en snij in grove repen. Als de soep kookt, voeg je een flinke scheut azijn, peper en nootmuskaat toe. Proef of je extra azijn wilt, jij bepaalt. Als de gehaktballetjes gaar zijn, voeg je de andijvie toe. Deze laat je kort meekoken, het moet knapperig blijven. Schep de rijst in een grote kom of diep bord, schep de soep eroverheen en voeg een schep sambal toe.