Romige Franse spitskoolsoep met spekjes en mosterd

Print Friendly, PDF & Email

Spitskool is zo’n heerlijk makkelijke grote, perfect voor een knapperige salade, een snelle wokschotel of een troostrijke stamppot. Ik maakte er deze week een lekker soepje van en  deze keer deed ik er ook spekjes in. Wel biologische natuurlijk, maar hier in huis wordt nog getwist of dat dan eigenlijk wél ok is voor de varkens. Je kunt ze in ieder geval met een gerust hart weglaten. Of vervangen door in kleine blokjes gesneden, gezouten en dan knapperig gebakken rooktofu, dat is echt erg lekker. Of, iets makkelijker en voordeliger: geroosterde zonnebloempitten! Dat lijkt me eigenlijk ook best Frans.

Ingrediënten

  • 1 spitskool (ongeveer 5oo g, iets meer mag ook)
  • 1 dunne prei
  • 1 grote ui of 2 kleine
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 l kippenbouillon (pot of tablet)
  • 125 ml slagroom of plantaardige room
  • 1 el pittige mosterd
  • vers gemalen zwarte peper
  • vers geraspte nootmuskaat
  • ½ tl cayennepeper
  • naar wens: 100 g biologische spekreepjes

 

 

 

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwijder lelijk buitenblad van de spitskool, spoel hem af en halveer hem. Snijd de kern er uit en snijd in dunne reepjes, misschien heb je niet alles nodig, bewaar de aangesneden kool in een stukje folie, of wikkel er een blad kool om. Pel ui en knoflook en snipper beide fijn. Maak de prei schoon en snijd in ringetjes. Verhit de olie in de pan. Bak hierin de spekreepjes knapperig en haal ze uit de pan. Bak in het overgebleven vet  ui en knoflook glazig. Voeg de spitskool en prei er aan toe en bak even mee. Voeg de kippenbouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat de soep 10-15 min. zachtjes koken tot de spitskool zacht is. Pureer de soep met de staafmixer. Roer de room en de mosterd door de soep en maak op smaak met peper, nootmuskaat en cayennepeper. Doe de spekjes in de pan en warm de soep goed door.