Bietensalade met alfalfa

Print Friendly, PDF & Email

bietensalade met appel, alfalfa en kwarksaus

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bietjes en alfalfa, dat is een dubbelop gezonde combinatie!  Rode bieten zitten vol vitaminen en mineralen, bijvoorbeeld heel veel ijzer, maar ook magnesium, kalium, fosfor, vitamine A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur. Rode bieten zijn goed voor je bloeddruk en bloedzuiverend. Alfalfa, het kleine kiempje van de luzerneplant, is ook gezond (zoals alle kiemgroente). Het bevat veel foliumzuur en koper en vitamine K.
Tot zover de weetjes. Persoonlijk ben ik eigenlijk gewoon heel erg van een simpel gezondheidsrecept: eet zoveel mogelijk groente en dan ook nog eens zo veel mogelijk verschillende soorten. En ik eet bietjes vooral omdat ze zo heel erg lekker zijn. Alfalfa heb ik bijna standaard in huis omdat we het graag op een broodje eten, maar ook in een salade vind ik het lekker. Ik kwam ook recepten tegen op het wereldwijdeweb die adviseren om de alfalfa te overgieten met heet water, dat zou eventuele schadelijke bacteriën doden. Nou, eerlijk, dan is alfalfa echt niet meer zo lekker, want dan worden het zielige slappe sliertjes.  De Peuleschil, het bedrijf dat deze kiemen sinds jaar en dag teelt, werkt super schoon en precies. Een broodje bij de pomp of grabbelen in de bak pinda’s op de bedrijfsborrel, dat is pas gevaarlijk. Deze salade smaakt heerlijk met bijvoorbeeld gebakken aardappels en een stukje vis of lekker knapperige falafel.

Ingrediënten

  • 500-700 g rode bieten
  • 1 rode ui
  • 1 bakje alfalfa
  • 4 el kwark of dikke yoghurt
  • 1 el karwijzaad
  • 1 rode appel
  • 1 citroen
  • handvol walnoten
  • 4-5 el goede olijfolie
  • p&z

Bereidingstijd: 80 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Kook de bietjes (de dag van tevoren al) gaar, schrik ze onder de koude kraan en laat afkoelen. Meng in een kommetje de kwark met wat citroenrasp, p&z en het karwijzaad. Roer en 1 el citroensap en 2 el goede olijfolie door, maar meng maar heel even, zodat het er gemarmerd uitziet. Pel de rode ui, halveer en snijd in dunne, halve ringen. Doe ze in een (wijde) kom en meng met een snufje zout en 2 el citroensap. Laat even staan. Haal, als de bietjes voldoende zijn afgekoeld, de schil eraf en snijd in stukjes. Was de appel, haal het klokhuis er ui en snijd in partjes. Sprenkel er een beetje citroensap over. Rooster de walnoten in een droog koekenpannetje en hak ze grof. Meng de bietjes door de ui en maak op smaak met olijfolie en p&z. Meng de appelstukjes en de helft van de noten erdoor, schep het eventueel op een grote schaal en garneer royaal met dotjes alfalfa. Leg hier en daar een ruime klodder kwark en strooi de rest van de noten er over.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK