Bloemkoolsoep met dukkah

O, ik krijg er geen genoeg van, lekkere soepjes maken! Als het buiten zo koud is, is het heerlijk om met een soepje te lunchen. En zo krijg je meteen een extra portie groente binnen! De dukkah kun je uiteraard ook achterwege laten, maar het geeft dit soepje een lekkere crunch.

Ingrediënten

1 grote bloemkool, 2 el olijfolie, ½ tl koriander, ½ tl gemalen komijn, ½ tl kaneel, ½ á 1 tl harissa, 2 groentebouillon-tabletten, 1 l water, Voor de dukkah:, 100 g ongezouten noten, bv amandelen of hazelnoten (blanke),  4 el sesamzaadjes, 2 el korianderzaad, 1 el anijszaad, 1 el venkelzaad, 1 el oregano

Bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven vast voor op 180°C. Snijd het groen van de bloemkool en verdeel hem in roosjes, de stronk snijd je in stukjes. Verhit de olie in een grote pan en bak de specerijen op matig vuur even aan tot ze geuren. Voeg de bloemkool toe en bak even aan.  Los de bouillontabletten op in wat heet water en vul aan tot 1 liter. Voeg toe aan de bloemkool, breng aan de kook en laat in ongeveer 20 min. gaar worden. (Intussen maak je de dukkah.) Pureer het mengsel met de staafmixer of in de keukenmachine fijn. Warm goed door en maak op smaak met wat peper. Recept voor de dukkah: Spreid de noten,  sesamzaad, korianderzaad, anijszaad, venkelzaad en de gedroogde oregano uit op een bakplaat. Schuif de bakplaat ongeveer 8 min. in de voorverwarmde oven, tot de noten en specerijen gaan geuren, laat het niet verbranden, dan worden de noten bitter. Schep tussendoor even om. Stamp de geroosterde ingrediënten grof in de vijzel of maal ze in een keukenmachine. Bewaar de dukkah in een luchtdicht potje.