Boerenkoollasagne

lasagne met boerenkool

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Raapsteel clafoutis

Raapsteel clafoutis

Ook lekker als koude lunch

Bekijk het recept

Bosbietensalade met geitenkaas

salade met geitenkaas, bosui en pompoenpitjes

Wat doe je met de eerste bosbietjes van het jaar?

Bekijk het recept

Je kunt ook andere dingen doen met boerenkool dan in de stamppot stoppen want je kunt deze groente prima gebruiken zoals je spinazie eet, in een lasagne bijvoorbeeld. Boerenkool is ook weer zo’n groente bomvol goeie stofjes die je goed kunt gebruiken in de winter.
Laat je niet afschrikken door de berg groen in je tas, het wassen is echt niet zo erg en zo gedaan. Neem een flinke teil water en ris het krullerige groen van de harde nerf. Die nerven gaan naar konijn, paard of geit in de  buurt, hartstikke goed voor ze. (Je kan er ook een pesto van maken, schijnt, ik heb het zelf nog niet uitgetest.) Was het groen twee keer in ruim water en laat uitlekken. Nu kun je het in een grote pan koken, of als je wilt eerst nog fijn hakken. Wil je echt fijne stukjes dan is de diepvriesmethode misschien iets voor jou: knijp na het wassen het water er goed uit en stop de boerenkool een in een ruime plastic zak een nachtje in de vriezer. De volgende dag heb je een harde brok, die je met een beetje geweld (een hamer of deegroller) makkelijk in kleine kruimels breekt.

Ingrediënten

  • 400 à 600 g boerenkool
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 fles passata (gezeefde tomaten)
  • 200 g jong belegen (geiten)kaas
  • 1 pak lasagnevellen
  • 2 el olijfolie
  • paar takjes tijm of 1 tl Italiaanse kruiden
  • optioneel: snufje suiker
  • Voor de bechamelsaus:
  • 40 g roomboter
  • 40 g bloem
  • ca. 400 melk
  • nootmuskaat
  • p&z

Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C. Ris de boerenkool van de stelen (als dat niet al voor je gedaan is), was het grondig en hak in grove stukken. Een nacht in de vriezer kan ook, daarna breekt het heel makkelijk. Pel ui en knoflook en snipper de ui fijn, leg knoflookpers vast klaar. Breek 2 bleekselderijstengels af, was die ook en snijd in dunne boogjes.
Verhit in een pan 2 el olie en fruit hierin ui glazig. Voeg knoflook, bleekselderij en tijm of Italiaanse kruiden toe, roer de passata erdoor en als je wilt ook een beetje suiker. Laat sudderen op een laag vuur met een deksel op de pan. (Als je een variant met vlees wilt maken: volg het recept van Bolognese saus hier, maak het beter een dag van tevoren.) In een andere pan stoom of kook je ondertussen de boerenkool in 10 min. met een laagje water gaar. Laat zonodig uitlekken in een vergiet.
Nu de bechamelsaus: laat de boter zachtjes smelten in een pan met dikke bodem. Voeg de bloem toe, roer goed en laat even pruttelen, maar pas op dat het niet bruin kleurt. Scheutje melk erbij en flink roeren, zodat er geen klontjes ontstaan, melk toevoegen tot de saus de juiste dikte heeft. Op smaak maken met nootmuskaat en p&z. Even laten pruttelen en dan vuur uitdraaien, ook van de tomatensaus. Rasp de kaas. Bedek de bodem van een ovenschaal met een dun laagje tomatensaus. Dek af met lasagnevellen. Daar overheen weer een laagje tomatensaus en dan een flinke laag boerenkool. Strooi een kwart van de kaas erover. Opnieuw een laag lasagnevellen, tomatensaus en boerenkool en kaas. Als je nog lasagnevellen over hebt, kun je die er nog bovenop leggen.  Druk het geheel een beetje aan en bedek de vellen goed met een laag  béchamelsaus en bestrooi het geheel met de rest van de kaas. Zet de schaal in de oven en bak in 30-40 min. gaar.
Extra lekker met een groene salade er bij, maar geen must: er zit al flink wat groen in de lasagne!

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK