Bosbiet en koolrabi recepten
Bosbietjes en koolrabi; niet voor iedereen even bekende groentes. Op dit blog vind je de recepten die we de afgelopen week in de nieuwsbrief hebben geplaatst.
Bij het recept Bosbietjes met geitenkaas en hazelnoten ondersteunen we je met een instructiefilmpje. Hierin zie je hoe je de bosbietjes schoonmaakt en wokt. De schoonmaaktip kun je uiteraard ook gebruiken bij het recept Bosbietjes met sinaasappel en rucola.
Voor de koolrabi beginnen we met een schoonmaakinstructie, deze is van toepassing op alle koolrabi-recepten.
Maar we beginnen met …
30 graden en een groenteleven? Barbecue aan!
Zijn het biefstuklapjes? Neen, bieten- en koolrabischijven! Want deze kunnen heel goed op de barbecue.
We hebben de proef zelf ook op de som genomen met zowel de bietjes als de koolrabi. Kort beetgaar gekookt in plakjes (koolrabi 5 minuten en de bietjes in 10), daarna in olijfolie met knoflook, even intrekken en dan op de hete gril boven de kooltjes. Niet te heet, want de plakjes waren zo snel gegrild. En echt een mooie aanvulling of zelfs vervanger op de traditionele vleeswaren. Courgette en paprika en bospeen kunnen ook zo gedaan worden. En zelfs bloemkool in plakken moet zo prima lukken. Erg lekker, diervriendelijk en beslist lichter verteerbaar!
Bosbieten met geitenkaas en hazelnoten
Ingrediënten: bos bieten; 2 tl honing; 2 el rode wijnazijn; 4 el olijfolie; 30 g hazelnoten; 125 g verse geitenkaas; 2-3 takjes basilicum; p&z
Bereiding: Was de bosbietjes goed en snijd het loof eraf. Was ook het loof en snijd in stukjes, probeer steeltjes en blad apart van elkaar te houden. Van de bietjes snijd je wortelaanzet en schil je de bobbelige delen, de dunne huid van verse bietjes hoef je niet te schillen. Snijd daarna in kleine blokjes. Verwarm 1 el olie in een ruime pan, en bak de bietjes 10 min., schep af en toe om. Giet er een half kopje water op en doe de steeltjes van de bieten toe. Stoof weer 5 min. en voeg tot slot het bietenblad toe en wat p&z. Stoof tot het blad gaar genoeg is. (Je kan ook de bietjes koken als je gewend bent, en het loof apart stoven en erbij eten, of bewaren voor een soep of salade.) Roer een dressing van de olie, azijn en honing en breng op smaak met p&z. Schenk dit over de bietjes, warm of koud. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan, laat afkoelen en hak grof. Verbrokkel de kaas en hak de basilicum. Bestrooi de bieten met kaas, noten en basilicum.
Bosbietjes met sinaasappel en rucola
Ingrediënten: 1 bos bietjes met loof; 1 flinke ui; sap van ½ citroen; een scheutje olie; eventueel 1 sinaasappel in stukjes; p&z; handje rucola (peterselie of dille kan ook)
Bereiding: Pel de ui en snijd in stukjes. Was de bosbietjes goed en snijd het loof eraf. Was ook het loof en snijd in stukjes, probeer steeltjes en blad apart van elkaar te houden. Van de bietjes snijd je wortelaanzet en schil je de bobbelige delen, de dunne huid van verse bietjes hoef je niet te schillen. Snijd daarna in kleine blokjes. Verwarm de olie in een ruime pan, fruit de uien glazig en voeg dan de bietjes toe. Bak 5 min., schep af en toe om. Schil de sinaasappel en snijd in stukjes, vang het sap op. Voeg de steeltjes van het bieten toe aan de pan, het citroensap, de stukjes sinaasappel en het sap. Stoof een minuut of 5 en voeg dan tot slot het bietenblad toe en wat p&z. Stoof tot het blad gaar genoeg is. Serveer eventueel met wat met wat gehakte rucola. Wil je dit gerecht nog vullender maken, combineer dan met gekookte linzen of kikkererwten. Geitenkaas en gerookte vis doen het ook erg goed met bietjes samen. En hou je van kruidig? Stoof dan nog een beetje gember mee!
Koolrabi schoonmaken
Geroerbakte koolrabi
Ingrediënten: 1 koolrabi; 2 el olie; 1 rode peper; 2 teentjes knoflook; 3 tl sojasaus; 3 tl sesamolie; 1 bosui; p&z
Bereiding: Snijd de onderkant van de koolrabi, zó dat er geen houtige stukjes meer zitten. Schil de koolrabi en snijd in dunne plakjes. Snijd de plakjes vervolgens in dunne reepjes. Snijd het pepertje open, verwijder desgewenst de pitjes en hak fijn. Pel de knoflook en hak het bosuitje fijn. Verhit de olie in de wok op middelhoge vuur. Voeg het pepertje toe en roerbak tot het wat donkerder geworden is. Pers de knoflook erbij, roer het even door en voeg de koolrabi en p&z toe. Schep dit om en zet het vuur wat lager. Roerbak 6 à 7 min. tot de koolrabi net zacht is. Voeg sojasaus, sesamolie en bosui toe, meng door elkaar en serveer meteen.
Gestoofde koolrabi
Ingrediënten: 2 koolrabi’s; olijfolie; ½ bouillonblokje; event. crème fraiche of plantaardige room; gehakte peterselie
Bereiding: Boen de koolrabi en snijd de bladeren eraf en schil hem met een dunschiller. Halveer ze en snijd in plakjes of blokjes, wat je wilt. Verhit een scheutje olie in een pan met dikke bodem en bak hierin de koolrabi al omscheppend, tot hier en daar wat kleurt. Los het bouillonblokje op in 125 ml heet water en voeg dit bij de koolrabi. Draai het vuur laag en stoof gaar met een deksel op de pan, af en toe roeren. Wanneer je ze zacht genoeg vindt (smaken verschillen, prik alvast na 5 min.) roer je er nog wat crème fraiche of room door en wat peper. Bestrooi met wat gehakte peterselie en eventueel wat citroenrasp.
Snelle koolrabi-salade
Ingrediënten: 2 koolrabi’s; 1 grote appel; 1 el citroensap; 2 el olijfolie; 5 el yoghurt; p&z, handje walnoten
Bereiding: Schil de koolrabi’s en snijd in dunne plakjes of reepjes. Was de appel, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis en snijd ook in reepjes. Besprenkel met wat citroensap. Meng de appel met de koolrabi. Rooster een handjevol walnoten in een droge koekenpan tot ze gaan geuren en hak ze daarna grof. Roer de olie door de yoghurt en meng met p&z. Sprenkel de dressing over de salade en bestrooi met de gehakte noten.
Ingrediënten
Bereiding
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 369
- Volgende »