Gegrilde spitskool met chimichurri

spitskool van de barbecue met groene chimichurri saus

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Boerenkoolstamp met satésaus

Geef een exotische draai aan de Hollandse keuken!

Bekijk het recept

Koolrabi – tzatziki

Knapperig en fris

Bekijk het recept

Spitskool is een makkelijke groente, lekker als salade of snel in de wok. Op de barbecue kan hij ook! Ik kookte hem eventjes voor, het hoeft niet persé. De chimichurri is een saus en marinade die in de Argentijnse en Uruguayaanse keuken wordt gebruikt bij gegrild vlees, maar hij smaakt ook uitstekend op deze gegrilde kool en ook op een tosti is íe erg lekker!

 

Ingrediënten

  • 1 spitskool
  • scheutje olie om te bakken
  • 3 el olijfolie
  • Voor de chimichurri:
  • ½ bosje peterselie
  • 2 bosuien
  • 1 rode peper
  • 1 el gedroogde oregano (of 2 el verse)
  • 1 el verse koriander (laat weg als je er niet van houdt)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 el rode wijnazijn
  • 100 ml goede olijfolie
  • halve citroen
  • p&z

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C (of steek de barbecue aan!). Snij de spitskool in de lengte door zessen. Laat het hart zitten, hierdoor valt de spitskool niet uit elkaar. Breng in een ruime pan water met een snuf zout aan de kook en blancheer de stukken kool voorzichtig, in gedeelten, elk een paar minuten. Laat daarna uitlekken op een schone theedoek. Kwast de kool in met wat olie en grill ze op de barbecue, in een grillpan of in de oven kan ook natuurlijk ook, in ongeveer 15. min. Keer ze voorzichtig een keer om. Maak intussen de chimichurri: Was de peterselie, bosui en het pepertje. Pluk de blaadjes van de peterselie en snijd zeer fijn. Pel knoflook, verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd alles fijn. Doe de gehakte kruiden, ui, knoflook en peper in een kom. Voeg de olijfolie, rode wijnazijn en het sap van de halve citroen toe. Roer door, proef en breng op smaak met p&z. Serveer de gegrilde spitskool met de chimichurri in een kom op tafel.