Stoofperen zonder suiker

Print Friendly, PDF & Email

Nu het november is geworden, keren we echt naar binnen en heb ik behoefte aan huiselijkheid. Aan stamppot, soep en ja, ook de stoofpeertjes komen weer aan bod. We zijn thuis bezig met minder suiker eten en eigenlijk smaakten ze zonder suiker ook helemaal prima. Ik gebruikte ahornsiroop, dat is natuurlijk ook suiker, maar toch beduidend minder geraffineerd dan de gewone kristalsuiker. En ik denk dat dat toch net wat beter is voor je lijf!

Ingrediënten

750 g stoofperen (Gieser Wildeman), 75 ml stevige rode wijn, 3 el appeldiksap of ahornsiroop, 1 el balsamico azijn, 1 kaneelstokje, 5 kruidnagels, eventueel 1 steranijs, water, 1 el aardappelzetmeel

Bereidingstijd: 150 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de peertjes, maar laat de steeltjes zitten. Schenk de wijn, diksap en balsamicoazijn in de pan en zet de peertjes hier in. Vul aan met water, net zoveel dat de peertjes net onder water staan. Doe het kaneelstokje en kruidnagels erbij en breng aan de kook. Zodra het kookt, draai je het vuur héél laag, of gebruik een sudderplaatje en laat de peertjes 1 à 2 uur héél zacht koken. Prik voorzichtig in 1 van de peertjes om te controleren of ze zacht en gaar zijn. Bindt het kookvocht met wat aardappelzetmeel. Maizena zou ook kunnen, maar met aardappelzetmeel blijft de saus mooi helder. Meng zetmeel met wat water tot een papje en roer dit door het kookvocht in de pan. Laat heel even inkoken tot een mooie saus ontstaat.