Gele bieten met rode ui, feta en noten
Gele bieten, ik ben er dol op. Tijdens onze vakantie zijn sommigen tot enorme knoeperts uitgegroeid. Die moeten wat langer koken, maar dat is natuurlijk geen probleem. Je zet ze op in ruim water en af en toe kijk je of het goed gaat, maar echt werk kan je dat niet noemen. Ons familiebezoek was aangenaam verrast met de gele variant, die smaakt toch echt wel anders dan de rode. Wat zoeter, wat minder aards, laten we zeggen, wat zonniger! Uiteraard kun je dit gerecht ook met rode of Chioggia bieten maken, dat smaakt ook uitstekend.
Ingrediënten
- 700 g gele bieten (kan ook met andere, uiteraard)
- 2 rode uitjes
- sap van ½ citroen
- olijfolie
- p&z
- 1 pakje feta
- 50 g walnoten
- peterselie
Bereiding
Spoel de bieten af en zet ze op in een pan met ruim koud water. Kook ze gaar, hoe lang dit duurt hangt af van hoe dik de bieten zijn. Ik had 2 hele grote knoeperts en die waren na een uur klaar, kleinere zijn eerder klaar. Een beetje stevigheid is fijn, je kan een keertje prikken met een scherp mes om te kijken of ze goed zijn. Pel de ui en snijd doormidden en dan in halve boogjes. Doe ze in een kommetje en giet er het citroensap over en laat even staan. Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze wat kleuren, laat afkoelen en hak grof. Snijd de feta in kleine blokjes. Snipper een beetje peterselie. Giet de bieten af en laat ze schrikken onder de koude kraan. Nu kan je heel makkelijk de velletjes er af wrijven. Je kan de bieten laten afkoelen en ze koud of lauwwarm als salade eten, je kan ze ook warm eten. Ik maakte ze voor een etentje en warmde ze op in de oven. Hoe dan ook: Snijd de bieten in partjes of plakjes en doe ze in een ruime schaal. Sprenkel er wat olijfolie over en geef wat p&z. Verdeel de uien er voer, de feta en walnoten en als je het als salade eet sprenkel je ook het uien-citroensap erover. Warm desgewenst even op in de oven (180°C, 20 min) en bestrooi voor het serveren met een beetje fijn gehakte peterselie.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 399
- Volgende »