Gele bietjes salade met granaatappel en feta 

20181214_191721_resized kerst biet

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Courgette, paprika, rucola en haloumi

Courgette, paprika, rucola en haloumi

Courgette en paprika, dat is altijd een heerlijk stel. Dit is een lekker makkelijk recept. De haloumi geeft een speciale…

Bekijk het recept

Raapstelensalade met avocado

raapstelensalade met avocado

Natuurlijk kun je raapstelen verwerken in een Hollandse stamppot, maar ook in een risotto of pastagerecht zijn raapstelen een smakelijke…

Bekijk het recept

Oelala, dat ziet er feestelijk uit, een echte Kerst salade! En zo smaakt het ook! Gele bietjes smaken wat zachter dan hun rode broertjes en ze geven geen kleur af, waardoor ze heel geschikt zijn om in een gemengde salade te verwerken. Als je deze salade zou willen opwaarderen naar een maaltijdsalade, dan zou ik absoluut gaan voor quinoa, een fantastische combi met alle ingrediënten uit deze salade. In plaats van groene blaadjes kun je natuurlijk ook wat postelein of, lekker pittig, wat rucola nemen. Geniet er van!

 

Ingrediënten

  • 500-700 g gele bietjes
  • 3 takjes tijm
  • 1 kleine rode ui
  • 3 el rode wijn azijn
  • 1 sinaasappel
  • 1 granaatappel
  • ½ pakje feta OF wat geschaafde Pecorino
  • toefje tuinkers
  • eventueel beetje botersla of romaanse sla
  • olijfolie
  • tijm

Bereidingstijd: 75 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Je kunt de bietjes roosteren in de oven of koken in water, wat je wilt. Roosteren in de oven maakt ze extra smakelijk, dus dat is wat ik deed. Verwarm de oven voor op 200°C. Was de bieten schoon en snijd onder- en bovenkant beetje bij. Dep ze droog en leg ze op een groot vel aluminiumfolie op een bakplaat. Kwast ze in met wat olie en leg er een paar takjes tijm tussen. Vouw het folie om de bieten dicht en schuif ze de oven in. Terwijl de bietjes garen, haal je de pitjes uit de granaatappel, waarschijnlijk heb je aan de helft genoeg en was je vast de sla, als je die gebruikt. Ook de feta kun je van te voren al verkruimelen. Na ongeveer een uur kun je de bietjes inprikken met een mes of vork en zijn ze klaar. Laat een beetje afkoelen en verwijder de velletjes. Snijd in mooie partjes of blokjes. Pel het rode uitje en snipper fijn. Rasp een beetje schil van de sinaasappel en zet even apart. Verwarm de azijn, het sap van een halve sinaasappel, 3 el water, 1 tl suiker,½ tl of wat meer sinaasappelrasp (naar smaak, het smaakt sterk!),  ½ tl zout en wat peper in een ruime pan, doe er de bietjes bij en laat het inkoken tot je ongeveer nog 2 el vocht over hebt, schep tussendoor een keer om. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en meng er een lepel olijfolie door. Leg de sla uit op een mooi bord en spreid de bietjes erover uit en verdeel het vocht erover. Strooi er de granaatappelpitjes en de verkruimelde feta over en tot slot nog wat tuinkers, of wat extra verse tijm.