Gembertofu: voor bij Andijvie, Witlof, Chinese kool of andere gestoofde groente

gebakken tofu met gestoofde andijvie en tomatensaus

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Glutenvrije broccoliquiche

Ook lekker als je wel gluten eet…

Bekijk het recept

Pizza met spruitjes, prei en oesterzwam

Voor alle kinderen die alleen p-eten willen…

Bekijk het recept

Gember is bij mij het begin van de dag: een heet kopje gemberthee maakt je net zo wakker als een kopje koffie! En gember heeft prachtige ontstekingsremmende eigenschappen en ondersteunt je vertering. In het eten is hij ook lekker: in soep, salade of sausjes, of, een ouwe favoriet van mij: in gember gemarineerde tofu! Lekker als knapperige stukjes bij gekookte andijvie, maar ook als knapperige tegenhanger bij andere gestoofde groente.

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • stukje gember (3 cm)
  • 1 pak tofu naturel
  • 1 potje tomatenpuree
  • olie voor frituren
  • 1 el tamari
  • 1 ei
  • bloem en polenta of paneermeel om te paneren (alleen bloem kan ook)
  • p&z
  • 1 tl aardappelmeel of maïzena
  • p&z

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel de knoflooktenen en schil een stukje gember. Rasp de gember fijn op een rasp. Houd 1 tl apart voor de tomatensaus en doe de rest vast in een kommetje. Rasp ook 1 teen knoflook en voeg bij de gember. Roer 1 el tamari door het gember-knoflook mengsel. Snijd de tofu in blokjes en meng met het gember-knoflookmengsel, laat 15 min. (of langer) marineren. Intussen kun je de groente die je erbij eet voorbereiden. Zet olie op om straks de tofu te frituren. Maak eerst de snelle tomatensaus: rasp het andere teentje knoflook fijn, verhit 1 el olie in een steelpan en bak de knoflook en 1 tl gember een paar minuten. Voeg de tomatenpuree toe en een kopje water. Breng aan de kook en bind met een papje van 1 tl aardappelmeel of maïzena en wat water. Proef even voor p&z. Laat even garen, houd daarna warm. Nu de tofu, de olie is nu heet. Verwijder eventuele grote ‘klonten’ gember uit de tofu en spreid uit op een bord. Strooi er wat bloem over. Klop een ei los in een kom, haal de tofu blokjes erdoor en wentel de blokjes daarna weer door bloem, of polenta of paneermeel. Bak ze krokant in hete olie. Dat lukt het best  als je het in twee gedeelten doet. Serveer de tofu bij gestoofde groente.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK