Gembertofu: voor bij andijvie, witlof of Chinese kool

gebakken tofu met gestoofde andijvie en tomatensaus

geschreven door Kievit op 8 februari 2020

Gember is bij mij het begin van de dag: een heet kopje gemberthee maakt je net zo wakker als een kopje koffie! En gember heeft prachtige ontstekingsremmende eigenschappen en ondersteunt je vertering. In het eten is hij ook lekker: in soep, salade of sausjes, of, een ouwe favoriet van mij: in gember gemarineerde tofu! Lekker als knapperige stukjes bij gestoofde groente als andijvie of Chinese kool.

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • stukje gember (3 cm)
  • 1 pak tofu naturel
  •  1 potje tomatenpuree
  • olie voor frituren
  • 1 el tamari
  • 1 ei
  • bloem en polenta of paneermeel om te paneren (alleen bloem kan ook)
  • p&z
  • 1 tl aardappelmeel of maïzena
  • p&z
Ingrediënten op basis van 4 personen
+/- 30 min. totale bereidingstijd
Bereiden

Pel de knoflooktenen en schil een stukje gember. Rasp de gember fijn op een rasp. Houd 1 tl apart voor de tomatensaus en doe de rest vast in een kommetje. Rasp ook 1 teen knoflook en voeg bij de gember. Roer 1 el tamari door het gember-knoflook mengsel. Snijd de tofu in blokjes en meng met het gember-knoflookmengsel, laat 15 min. (of langer) marineren. Intussen kun je de groente die je erbij eet voorbereiden. Zet olie op om straks de tofu te frituren. Maak eerst de snelle tomatensaus: rasp het andere teentje knoflook fijn, verhit 1 el olie in een steelpan en bak de knoflook en 1 tl gember een paar minuten. Voeg de tomatenpuree toe en een kopje water. Breng aan de kook en bind met een papje van 1 tl aardappelmeel of maïzena en wat water. Proef even voor p&z. Laat even garen, houd daarna warm. Nu de tofu, de olie is nu heet. Verwijder eventuele grote ‘klonten’ gember uit de tofu en spreid uit op een bord. Strooi er wat bloem over. Klop een ei los in een kom, haal de tofu blokjes erdoor en wentel de blokjes daarna weer door bloem, of polenta of paneermeel. Bak ze krokant in hete olie. Dat lukt het best  als je het in twee gedeelten doet. Serveer de tofu bij gestoofde groente.

Laat hier je reactie achter


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!