Geroosterde bloemkool

Bloemkool in zijn geheel geroosterd in de oven

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoenstoof met bleekselderij en tomaat

Pompoenstoof met bleekselderij en tomaat

Een mooi begin van het najaar

Bekijk het recept

Raapstelen-frittata

Altijd een lekkere combinatie, raapsteel en ei.

Bekijk het recept

Als je, net als wij, niet zo’n vleeseter bent, is het leuk om toch af en toe dat gevoel van ‘een braadstuk’ serveren te ervaren. Soms doen we dat met een hele gebakken knolselderij, maar ook met bloemkool kan dat heel leuk. We hadden al eens een variant met een deegje, maar deze is heel eenvoudig met mosterd. Ik kookte hem trouwens niet voor, ik had maar een kleine bloemkool, maar hij was ook na 45 min. nog behoorlijk stevig, dus voorkoken lijkt me een goed idee. En dan snijd je hem aan tafel aan met een dramatisch groot mes en die vleesvork die je anders nooit gebruikt! Of moet vader het doen?

Ingrediënten

  • 1 flinke bloemkool
  • 1 teen knoflook
  •  2-3 el Dijon mosterd
  • olijfolie
  • p&z
  • peterselie
  • wat geraspte kaas bv. belegen of Parmezaan
  • eventueel wat citroen voor serveren

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd het groen van de bloemkool, was hem en kook hem in een ruime pan met een flinke bodem water zo’n 8 min. voor. Haal voorzichtig uit de pan en laat 10 min. afkoelen (of bereid hem op een ander moment voor en doe het vervolg later). Verwarm de oven voor op 200°C. Pel het teentje knoflook en pers hem uit boven een kommetje. Meng met 2-3 el mosterd, ½ tl zout, wat peper en een flinke scheut olijfolie. Kwast met dit mengsel de hele bloemkool in en leg hem dan op een bakplaat of ovenschaal. Bak de bloemkool  in 30-45 min. tot hij helemaal gaar is en mooi kleurt. Je kan de gaarheid testen door voorzichtig met een scherp mes in de bloemkool te prikken. Bestrooi voor het serveren met wat geraspte kaas en gehakte peterselie en serveer er eventueel een partje citroen bij en extra geraspte kaas.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK