Gesmoorde koolrabi met salie

Salie is al eeuwen een veel gebruikt kruid in de keuken. Voeg het toe aan stoofpot met tomaat en bonen, combineer met varkensvlees of gevogelte. Qua groenten kan je combineren met bloemkool, venkel en koolrabi deze week. Verder lekker met tomaat, bonen, courgette en pompoen, paddenstoelen en geitenkaas.  (Krijg je al inspiratie?) In de Italiaanse keuken wordt ook vaak salie gebruikt: bekend is pasta met salieboter en risotto met salie. Je kunt het vers gebruiken, maar ook drogen. Snijd de blaadjes fijn, zodat ze veel smaak kunnen afgeven, het is ook lekker om de blaadjes krokant te bakken in boter of olie. Ik gebruikte hier salie voor bij de koolrabi, en dat geeft weer een andere toets dan de peterselie of basilicum die ik er meestal bij doe. Zo ontdek ik zelf ook nog steeds nieuwe dingen in de keuken!

Ingrediënten

  • 2 koolrabi’s
  • 1 ui
  • scheut olie
  • 8-10 blaadjes salie (of meer als je wilt natuurlijk)
  • p&z

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil vast de koolrabi’s en pel en snipper de ui. Was de salieblaadjes en rol ze per 2 of 3 op tot een dun rolletje en snijd in dunne reepjes. Verwarm olie in een pan en bak de reepjes salie krokant, schep ze uit de pan en laat uitlekken op een stukje papier. Bak dan de ui in de hete pan, roer af en toe en bak tot ze een beetje gaan kleuren. Ondertussen snijd je de koolrabi’s in kleine blokjes. Voeg ze toe aan de pan en bak al omscheppend. Geef wat p&z en laat met een deksel op de pan smoren tot je ze gaar genoeg vindt. Persoonlijk vind ik een beetje bite heel lekker. Voeg als het dreigt aan te bakken een klein beetje water toe.  Prik dus af en toe even en proef of je nog meer p&z wilt. Strooi de salie erover en serveer.