Harco’s witlofsalade

witlofsalade met fruit en noten

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Aardappels met rozemarijn

Net even anders uit de oven

Bekijk het recept

Pompoen en paksoi curry

Lekker met kokos en Thaise currypasta

Bekijk het recept

Dit recept ontstond al weer heel wat jaren geleden: Op vakantie bij vrienden in Frankrijk kookte ik samen met Harco, een creatieve geest uit het Oosten van het land. We kookten elke dag voor een mens of 10-12 ( ja dat kan ook, op  vakantie) en Harco en ik namen zonder al te veel overlleg telkens allebei een deel voor onze rekening. En elke dag verrasten we elkaar met steeds mooiere creaties. De witlofsalade van Harco was een enorme toren op een mooie schaal, glanzend en versierd met walnoten, koninklijk. Een over de datum- pot “wat moet je hier nu mee” – grapefruit marmelade – inspireerde hem tot deze zoete witlofsalade. Creatief! Lekker met bijvoorbeeld gierst en kikkererwten in een kerriesaus.
Voor Kievit heb ik gekozen voor sinaasappelmarmelade, simpelweg omdat dat wat beter verkrijgbaar is, maar eigenlijk was de grapefruit versie beter. Dus mocht je nog zo’n -wat moet ik daar nou mee-pot hebben staan, leef je uit!

Ingrediënten

  • 500-700 g witlof
  • 1 rijpe peer
  • 1 appel met rode schil
  • handvol walnoten
  • optioneel: 100 g jonge (geiten-) kaas

Dressing:

  • 1-2 el sinaasappelmarmelade
  • sap van ½ citroen
  • 1 tl mosterd
  • 2 el olijfolie
  • p&z
  • optioneel als je er van houdt: 2 el mayonaise

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak eerst de dressing: meng in een kommetje de marmelade met het citroensap, mosterd en p&z. Meng er vervolgens de olie en eventueel de mayonaise door. Proef het vooral ook even. Was de appel en peer en snijd in kwarten. Haal de klokhuizen er uit en snijd in blokjes. Meng met de dressing in een kom. Haal lelijk blad van de witlofstronkjes en spoel ze even af onder de kraan. Snijd de onderkanten een stukje af en trek de blaadjes van 1 of 2 struikjes af en maak een mooie kring op een schaal. De rest van de witlof halveer je, je snijd de kern eruit en dan snijd je het in stukjes. Meng met de rest in de kom. Eventueel kun je ook nog kaas toevoegen aan de salade, ook in blokjes. Meng de salade en schep hem in het midden van de schaal. Garneer met de walnoten en serveer.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Knolselderij met rozemarijn uit de oven

Heb je tijd?

Bekijk het recept

Ribollita – Stevige palmkoolsoep

Ribollita: een traditionele Toscaanse soep, budgetvriendelijk en superlekker!

Bekijk het recept