Harco’s witlofsalade

Print Friendly, PDF & Email

Op vakantie bij mijn vrienden in Frankrijk kookte ik samen met Harco, een creatieve geest uit het Oosten van het land. Ik kookte elke dag voor een mens of 10-12 ( ja dat kan ook, op  vakantie) en Harco nam telkens ook een deel op zijn rekening. Elke dag verrasten we elkaar met steeds mooiere creaties. De witlofsalade van Harco was een enorme toren op een mooie schaal, glanzend en versierd met walnoten, koninklijk. Een over de datum- pot “wat moet je hier nu mee” – grapefruit marmelade – inspireerde hem tot deze zoete witlofsalade. Creatief! Lekker met bijvoorbeeld gierst en kikkererwten in een kerriesaus.
Voor Kievit heb ik gekozen voor sinaasappelmarmelade, simpelweg omdat dat wat beter verkrijgbaar is, maar eigenlijk was de grapefruit versie beter. Dus mocht je nog zo’n -wat moet ik daar nou mee-pot hebben staan, leef je uit!

Ingrediënten

500-700 g witlof, 1 rijpe peer, 1 appel met rode schil, handvol walnoten, optioneel:, 100 g jonge (geiten-) kaas, Dressing:,1-2 el sinaasappelmarmelade, sap van ½ citroen, 1 tl mosterd, 2 el olijfolie, p&z, optioneel als je er van houdt:, 2 el mayonaise

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak eerst de dressing: meng in een kommetje de marmelade met het citroensap, mosterd en p&z. Meng er vervolgens de olie en eventueel de mayonaise door. Proef het vooral ook even. Was de appel en peer en snijd in kwarten. Haal de klokhuizen er uit en snijd in blokjes. Meng met de dressing in een kom. Haal lelijk blad van de witlofstronkjes en spoel ze even af onder de kraan. Snijd de onderkanten een stukje af en trek de blaadjes van 1 of 2 struikjes af en maak een mooie kring op een schaal. De rest van de witlof halveer je, je snijd de kern eruit en dan snijd je het in stukjes. Meng met de rest in de kom. Eventueel kun je ook nog kaas toevoegen aan de salade, ook in blokjes. Meng de salade en schep hem in het midden van de schaal. Garneer met de walnoten en serveer.