Knolselderij uit de oven met ui en kaas

Knolselderij uit de oven met ui en kaas

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoenstoof met bleekselderij en tomaat

Pompoenstoof met bleekselderij en tomaat

Een mooi begin van het najaar

Bekijk het recept

Raapstelen-frittata

Altijd een lekkere combinatie, raapsteel en ei.

Bekijk het recept

Jaja, we zijn nog wel even zoet met wintergroente, ook al genieten we van het toegenomen licht buiten. Gelukkig is er een enorme keus aan goede wintergroenten, dus we kunnen variëren. Knolselderij bijvoorbeeld! Lekker om te combineren met andere groente, maar ook op zichzelf is hij erg lekker. Onze favoriet is gecombineerd met kaas. Ik had nog een camembert in de koelkast liggen die een beetje droog was geworden, prima voor dit gerecht. Restjes kaas zijn altijd nog bruikbaar. Kies een beetje cheddar, blauwe kaas of vegan plakjes… alles kan.
Je kan hem ook in zijn geheel bakken of er een lekkere saus mee maken. Of meng hem met aardappels tot een smakelijke puree, stop hem in een stoofpot of in de soep, of maak er salade mee, het kan allemaal.  Op deze website staan veel suggesties!
De knolselderij is nogal uitgesproken van smaak, dus de smaak die je erbij doet moet dat ook zijn. Denk aan kappertjes en ansjovis in een salade, of noten en blauwe kaas. Of, wanneer je die uitgesproken smaak juist wat wilt verzachten, iets zacht en zoets, bv. wortel en appel, of iets romigs als mayonaise of crème fraîche. Gekookt combineert hij goed met verwarmende kruiden als karwij, rozemarijn en oregano, kerrie of gember zijn ook lekker. Ook tomaat smaakt er goed bij, en probeer hem eens samen met gekookte linzen. Tot slot kun je hem ook goed combineren met noten als walnoot en hazelnoot.

Ingrediënten

1 knolselderij, 1 grote of 2 kleinere uien, 1 tl rozemarijn, 1 tl oregano, 2-3 el olie, p&z, kaas naar keuze

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C.  Snijd de knolselderij in gelijke plakken en snijd dan de schil eraf. Spoel ze schoon onder de kraan en dep droog. Snijd dan in gelijke blokjes. Pel de uien en snijd ze in grove stukken. Meng in een kom de kruiden met de olie en hussel hier de blokjes knolselderij en stukjes ui door. Spreid ze uit op een bakplaat en schuif boven in de oven. Bak ongeveer een half uur tot ze zacht worden, schep halverwege een keertje om. Intussen snijd je de kaas in stukjes en die spreid je de laatste 5 min. uit over de groente en laat lekker smelten in de oven.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK