Knolselderij, quinoa, groene saus en rode paprika

4123 knolselderij en paprika

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pasta met gebakken courgette en saliepesto

Geraffineerd en toch eenvoudig

Bekijk het recept

Risotto met gele biet en walnoten

Risotto kan je met bijna alle groenten maken, dus ook met gele bietjes!

Bekijk het recept

Knolselderij en gebakken kidneybonen, dat vind ik lekker samen. De bonen geef ik dan een Mexicaanse smaak met komijn, kaneel, oregano en paprikapoeder. Daar op voortbordurend las ik over Mexicaanse sausen. De donkere mole met chocola was me te bewerkelijk, koriander is eigen onmisbaar voor de groene saus en die had ik niet in huis (en de winkel had het ook niet!), maar het geeft niet: het is leuk om je te laten inspireren door recepten en dan te kijken wat het wordt. De pompoenpitjes in deze saus geven hem een lekkere romigheid en ook leuk: pompoenpitten zijn hartstikke gezond! Ik vulde de kidneybonen nog aan met vegetarische reepjes, gebakken kipreepjes of shoarma zouden ook goed smaken. Natuurlijk kies je wel bio: beter voor de dieren, de aarde en ik denk ook voor jou!

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 1 takje rozemarijn of tijm
  • melk, in nam havermelk
  • nootmuskaat
  • 300 g quinoa
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 100 g pompoenpitten
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 (kippen-)bouillonblokje
  • olijfolie
  • p&z

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Was de quinoa en zet met een vingerkootje water boven de quinoa op en kook ongeveer 15 min., daarna draai je het vuur uit en laat je het nog even nagaren met deksel op de pan. Zet de pitjes even te weken in een kopje warm water. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de knolselderij in kwarten, schil ze en snijd de kwarten in stukken. Doe in een pan en giet er zoveel melk (ik nam havermelk) bij, dat ze net niet onder staan. Doe er ook een takje rozemarijn of tijm bij en breng met een deksel op de pan aan de kook, kook in ongeveer 20 min. zacht. Pel ui en knoflook en snipper de ui, hak de knoflook fijn. Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit de ui glazig, voeg daarna de knoflook toe. Was de paprika’s, snijd beide in de lengte doormidden en verwijder steel en zaadlijsten. Snijd de groene in blokjes en voeg toe aan de uien. Doe er ook wat oregano en chilipoeder bij en laat rustig bakken. Snijd de rode paprika in reepjes, leg ze op een bakplaatje en geef ze met een kwastje een beetje olie. Geef ze wat p&z en schuif ze in de oven, zet een kookwekker op 15 min. Laat de pitten uitlekken in een zeef en rooster ze in een koekenpan tot ze een beetje kleuren. Los een half bouillonblokje op in een kommetje heet water en voeg die toe aan de ui-groene paprika. Schep het ui-groene paprika mengsel in de blender, doe de pitten erbij en draai tot een gladde saus. Giet de melk af van de knolselder (in een kopje: smaakmaker voor een ander sausje of soepje!), vis het kruidentakje er uit en stamp tot een zachte puree, je kunt ook een staafmixer gebruiken. Maak op smaak met p&z,  nootmuskaat en een scheut olijfolie. Serveer de quinoa met de knolselderpuree, groene saus en reepjes rode paprika.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK