Kruidige snijbiet taart

Kruidige snijbiet taart

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoenstoof met bleekselderij en tomaat

Pompoenstoof met bleekselderij en tomaat

Een mooi begin van het najaar

Bekijk het recept

Raapstelen-frittata

Altijd een lekkere combinatie, raapsteel en ei.

Bekijk het recept

Het is even wat werk, maar ook wel de moeite waard, deze snijbiettaart, geïnspireerd op een recept van Ottolenghi. Vooral de hoeveelheid citroen is heel verrassend. Citroen is wat mij betreft onmisbaar in de keuken, niet alleen voor het sap, maar ook de schil! Het loont echt om een goede rasp aan te schaffen, zodat je heel makkelijk de schil kunt gebruiken. Ik heb het recept ietsjes eenvoudiger gemaakt en dan is het nog ingewikkeld genoeg. Maar goed, als de taart eenmaal in de oven staat, hoef je niets meer te doen dan je te verheugen op een feestelijk maal. Als je wilt maak je er dan nog snel een frisse salade bij, bijvoorbeeld wat groene blaadjes en flink wat tomaten.

Ingrediënten

900 g snijbiet, 1 flinke ui, 4 stengels bleekselderij, 1 bosje peterselie, 1 bosje munt, 3/4 bosje dille, 1 citroen, 125 g ricotta, 100 g Goudse kaas, 60 g feta, 2 eieren, 5 vellen filodeeg of 1 pakje bladerdeeg, olijfolie, suiker, p&z

Bereidingstijd: 70 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven vast voor op 200°C en leg het deeg uit om te ontdooien. Begin met het wassen van de snijbiet. Stroop het groene deel van de stengel en snijd de onderkant van de stengel eventueel bij. Was stengels en blad apart en snijd de stengels in kleine stukjes en het blad in repen. Laat goed uitlekken. Snijd de ui in blokjes en verwarm 2 el olie in een ruime pan en smoor de ui zacht. Was intussen de stengels bleekselderij en snijd ze in fijne boogjes. Voeg bleekselderij en stengels snijbiet toe aan de ui en bak 4 min. Voeg dan ook het blad toe en smoor nog 4-5 min, met een deksel op de pan. Was de kruiden en verwijder al te dikke stelen. Hak ze fijn en roer ze door de groente. Kiep de groente in een vergiet en laat uitlekken. Meng de drie soorten kaas, rasp van een hele citroen, eieren, een ½ tl zout, ½ tl peper en ½ tl suiker door elkaar. Vet een taartvorm of schaal in met olie en bekleed met bladerdeeg, of vet 5 filodeegvellen in met olijfolie en bekleed daar de vorm mee. Laat het deeg iets over de rand hangen. Druk met een houten lepel vocht uit de groente en meng het door het ei-kaas mengsel. Stort het op het deeg en strijk glad. Vouw het overhangend deeg terug. Bak de taart 40 min. in de oven en serveer hem warm of op kamertemperatuur.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK