Raapstelenrisotto

Print Friendly, PDF & Email

Raapstelenrisotto met gebakken vis

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Raapstelen zijn voor ons een echte lentegroente en we zijn er dol op! Raapstelen zijn in feite beginnetjes van Chinese kolen of raapjes, maar daar zie je helemaal niets van, omdat we ze in een heel jong stadium al eten. En ze zijn ook speciaal veredeld om dit doel te dienen, dus ik denk niet dat de raapsteel van tegenwoordig nog echt uit zou kunnen groeien tot kool. Raapstelen slinken enorm als je ze kookt, dus eet ze als slade of verwerk ze rauw in een stamppotje of deze risotto. Gekookte raapsteel met een gepocheerd eitje ook erg lekker, maar dan heb je flink wat meer nodig. Laat ze niet te lang in de koelkast liggen, ze zijn niet zo goed bewaarbaar. Schoonmaken gaat handig als je, met het elastiekje nog om het bosje,  wortelvoetjes en lelijke blaadjes verwijdert, daarna haal je het elastiekje er af en zwiep je het bosje grondig door een bak water. Daarna zwiep je het water eruit. Op deze manier wordt het niet zo’n warboel en kan je makkelijker snijden.
Bij deze risotto maakte ik een stukje gebakken vis, lekker met een sausje van 1 el gehakte kappertjes, 5 zongedroogde tomaatjes, 2 el balsamico en 2 el olijfolie. En een partje citroen erbij!

Ingrediënten

  • 2 bosjes  raapstelen
  • 250 g doperwten (vers of diepvries)
  • 300 g risotto rijst
  • 900 ml water
  • 1.5  groentebouillonblokje
  • 1  ui
  • olijfolie om in te bakken
  • 100 ml witte wijn
  • Parmezaanse kaas

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Breng een pan met het water en de groentebouillonblokjes aan de kook. Pel en snipper de ui. Verwarm een scheutje olie in een hapjespan en fruit de ui glazig, laat hem niet kleuren. Voeg de rijst toe en bak tot de rijst ook wat glazig is, ongeveer 2 min. Schenk de witte wijn erbij en laat al roerend verdampen. Dan met een soeplepel steeds een portie bouillon bij de rijst en heel regelmatig roeren. Intussen maak je de raapstelen schoon. Snijd de worteltjes eraf, verwijder lelijke blaadjes en was ze grondig. Laat uitlekken en hak het grof. Als de risotto bijna klaar is, roer je de raapstelen en de doperwten erdoor. Laat het slinken en maak de risotto op smaak met geraspte Parmezaan en vers gemalen peper.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK