Paksoistamppot met uienjus

Paksoistamppot met uienjus

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Broccoli met gember en sesamzaad

Broccoli met gember en sesamzaad

Gember is prachtig. In elk zichzelf respecterende horecagelegenheid kun je tegenwoordig gemberthee krijgen en dat is in deze tijd van…

Bekijk het recept

Boerenkoolcurry met kikkererwten en kokos

Boerenkoolcurry met kikkererwten en kokos

Bij boerenkool denk je meestal aan stamppot, natuurlijk, hartstikke lekker, maar wist je dat je het ook prachtig kan stoven?

Bekijk het recept

Wat maakt de stamppot nou echt fijn? Dat is de jus natuurlijk! Als je vegetarisch wilt eten kan dat nog een hele uitdaging zijn. Deze eenvoudige uienjus doet het heel goed met deze stamppot en bijvoorbeeld gebakken tofublokjes, maar ook met andijvie in de puree wordt het fijn.

Ingrediënten

1 struik paksoi, 1.25 kg aardappelen, 3 uien, 2 teentjes knoflook, 1 el bloem, 3 el balsamicoazijn, 3 dl melk, 2 el boter, nootmuskaat, p&z

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in ruim water en een snuf zout in een ruime pan. Pel de uien en snijd ze in halve of hele ringen. Pel de knoflook ook alvast. Trek de bladeren van de paksoi los, was ze onder de kraan en snijd eventuele lelijke stukjes er af. Laat uitlekken in een vergiet. Smelt 1 el boter in een koekenpan en bak de uien glazig. Pers de knoflook erbij en laat de uien iets kleur krijgen. Strooi de bloem erover en roer door elkaar, voeg dan de balsamico toe en laat op een zacht vuur heel even sudderen. Doe er een kopje water bij en roer door. Laat op een laag vuur verder pruttelen. Maak op smaak met p&z. Snijd de paksoi in dunne reepjes. Giet de aardappels af en maak met melk (of gewoon wat kookvocht, dat kan ook) en 1 el boter tot een smeuïge puree. Maak op smaak met nootmuskaat en p&z. Roer de paksoi erdoor en proef. Serveer met de uienjus.