Pasta met gebakken courgette en saliepesto

pasta met courgette en saliepesto

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Zelf kimchi maken

Kimchi gemaakt van rode spitskool

In huize Kievit heerst momenteel een interesse in exotische keukens. Er zijn allerlei vreemde ingrediënten uit Afrika en Azië die…

Bekijk het recept

Palmkoolrisotto met shiitake

risotto met palmkool en gebakken shiitake

Dit recept is gemaakt door onze Meike! De opdracht was: maak iets met palmkool en shiitake, de uitkomst was deze…

Bekijk het recept

Salie, dat is het kruid van deze week. Een prachtig kruidje voor een theetje, ontspannend voor drukke zielen, verzachtend en ontsmettend bij zere kelen. Of laat een blaadje in melk trekken voor kindertjes die niet kunnen slapen (roer er ook een lepeltje honing door),of gebruik het in de keuken! Salie is erg lekker met witlof (een hartige taart met salie of een soep met salie vind je op deze site), heerlijk in tomatensaus,  met kip- of lamsvlees, ook erg lekker op pasta. Dat gaan we dus deze week dus: salie, courgette en pasta!  Ik serveerde het zo eenvoudig, maar met wat (vega-)gehaktballetjes erbij smaakt dit helemaal geweldig!

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • olijfolie
  • p&z
  • 350 g pasta (ik nam penne)
  • 2 el pijnboompitjes
  • salie om te garneren
  • Voor de saliepesto:
  • 20 g salie
  • 2 flinke tenen knoflook
  • 30 g walnoten
  • 1-2 el citroensap en een beetje rasp
  • p&z
  • 100 ml olijfolie
  • 1 el edelgistvlokken of Parmezaanse kaas

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

 Zet een royale pan water op voor pasta. Was de salie en de courgettes, pel de teentjes knoflook. Snijd kop en kontje van de courgettes, halveer in de lengte en snijd in halve plakjes.  (Of blokjes, wat je wilt.) Pluk de salieblaadjes van de steeltjes en weeg 20 gram blaadjes af. Pluk ook 8 mooie grote blaadjes en dep die droog, die zijn om te garneren, straks. Verwarm een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en bak de courgetteplakjes, geef ze wat p&z en schep ze af en toe om. Je kan er even een deksel opdoen, als je wilt. Kook de pasta gaar in de aangegeven tijd. Rooster de pijnboompitjes tot ze licht kleuren in een droog koekenpannetje, let goed op, het gaat snel te hard. Daarna laat je ze afkoelen op een bordje. Doe dan een beetje olie in dat koekenpannetje en bak de salie krokant, keer hem voorzichtig een keer om en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Snijd de salie en knoflook in stukjes en doe in een blender of bakje van de staafmixer. Voeg de noten, olie, een lepel citroensap en wat p&z toe en draai tot een pesto. Maak op smaak met edelgistvlokken of kaas, wat citroenrasp of nog wat meer peper of zout. Giet de pasta af en meng de pesto en courgettes. Strooi er op het bord wat pitjes ovr en verkruimel over elk bord 2 salieblaadjes.