Pompoen-pie met salie 

pompoen met salie

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Veldsla salade met peer en kaas

veldsla met peren

Een klassieke combi die het altijd goed doet: peer, noten en kaas. Ik maakte deze salade al eerder met blauwe…

Bekijk het recept

Geroosterde pompoen met sjalot en salie

Geroosterde pompoen met sjalot en salie

Supersimpel en superlekker, daar houden we van bij Kievit! Zacht gebakken pompoen is heerlijk bij rijst of quinoa. Wij eten…

Bekijk het recept

Het zal de herfst wel zijn, dat ik zo’n zin heb ik hartige taarten uit de oven. En daarin kan je zoveel variëren, daar kun je de hele herfst van genieten. Deze week maakte ik een deeg met yoghurt, dat is echt een aanrader. De yoghurt met bakpoeder samen maakt het deeg zacht en luchtig, voor zover pie deeg luchtig kan zijn. En zelfs onze Meike, die pompoen maar zozo vindt, zat te smikkelen aan tafel. De verse salie kun je natuurlijk ook vervangen door de gedroogde variant of door bijvoorbeeld oregano of rozemarijn, maar vers vind ik echt het fijnst. Zelf vind ik salie echt het gebruiken waard, het is niet zo bekend, maar geeft je gerecht iets heel speciaals!

Ingrediënten

  • Voor  het deeg:
  •   300 g bloem
  • 1 bekertje yoghurt (150 g)
  • 60 ml olijfolie (dat is ongeveer 6 el)
  •   1 afgestreken tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 2-3 el koud water
  • Voor de vulling:
  • ½ pompoen (ongeveer 600 g)
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 takje verse salie
  • 3 eieren
  • 2 el crème fraîche (of restje room)
  • 1 tl zout
  • snuf peper
  • ½ tl nootmuskaat
  • 50 g geraspte cheddarkaas

Bereidingstijd: 60 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Maak eerst het deeg: meng alle ingrediënten in een keukenmachine of met je handen tot een soepel deeg. Misschien heb je niet alle water nodig, of moet er toch nog weer een lepeltje meel bij…. Het moet een soepel deeg worden. Laat rusten in de koelkast, het liefst wel 2 uur, maar een half uur is ook al mooi.

Nu de vulling. Pel de ui, snijd doormidden en snijd in dunne ringen. Halveer de pompoen, haal lelijke plekjes van de schil, haal met een lepel de pitten er uit en snijd in grove blokken. De andere helft bewaar je in de koelkast, of je kookt alles en de rest gebruik je morgen voor een soepje. Stoom de pompoen gaar in een stoommandje, tot de blokjes zacht zijn (ongeveer 10 min.). Fruit de ui glazig in een koekenpan met 2 el olie en een stuk of 6 gehakte blaadjes salie. Fruit tot de ui mooi glazig ziet en draai dan het vuur uit.

Verwarm intussen de oven voor op 225°C. Vet een taartvorm in en druk het deeg er in uit, maak een mooie opstaande rand. Leg er een vel bakpapier over, stort daarop een blindvulling (ik gebruik een pond overjarige bonen, die ik speciaal voor die doel in de kast heb staan). Bak het 10 min. in de oven.

Intussen is de pompoen zacht, laat een beetje afkoelen. Pureer de pompoen en meng met de eieren, crème fraîche, zout, peper en nootmuskaat tot een glad mengsel. Haal de blindvulling uit de taart. Verdeel eerst de gebakken uien over de bodem en daarover verdeel je de helft van de geraspte kaas. Stort dan voorzichtig het pompoenmengsel er op, zorg dat de deegrand schoon blijft. Strooi tot slot de rest van de kaas over de pompoen en bak de taart 30 min. in de oven. Draai de temperatuur terug naar 200°C.
Lekker met een frisse salade.