Prei-strata

prei in een ovenschoteltje met ei en brood: dat is strata

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Raapstelenstamppot met gebakken appel

Raapstelenstamppot met gebakken appel en blokjes gebakken rooktofu

Yes, het regent en we eten stamppot, Holland op zijn best! Alhoewel, ook in een risotto of pastagerecht zijn raapstelen…

Bekijk het recept

Bleekselderij-quinoa risotto met tomaat

Risotto van quinoa met bleekselderij en tomaat

Vroeger was quinoa hier in huis niet zo geliefd, maar sinds Meike het elders heeft gegeten, weten we hoe we…

Bekijk het recept

In vroeger tijden ontstonden de lekkerste recepten door restjes te verwerken. Strata is eigenlijk een hartige broodpudding, die je maakt van geweekt brood en groente. Het brood week je in ei en zo ontstaat bij bakken een heel lekkere structuur.  Ik maakte het met prei, maar je kunt allerlei (restjes!) groente verstoppen in deze schotel. En met kaas en misschien zelfs spekjes wordt het natuurlijk extra smakelijk. Lekker met een frisse salade erbij!

 

 

 

 

 

Ingrediënten

  • 150 g oud brood
  • 6 eieren
  • klein scheutje melk
  • olie om te bakken
  • 500 g prei
  • 150 g kaas (bv. feta of jb kaas)
  • 1 tl mosterd
  • p&z
  • eventueel nog bio spekjes

Bereidingstijd: 155 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd het brood in vrij kleine blokjes. Kluts de eieren los met een scheutje melk en laat de broodblokjes hier minimaal 2 uur in weken (of zet ze in de ochtend in een kom in de koelkast). Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de prei schoon en snijd in stukjes. Bak ze in een scheutje olie in een koekenpan tot ze slinken, geef ze een beetje p&z. Snijd de kaas in blokjes. Als je spekjes gebruikt, bak je deze ook kort even aan in een koekenpan. Meng de prei door het ei-broodmengsel en roer ook de kaas en mosterd (en spekjes) erdoor. Vet vier ovenschaaltjes (of één grote) in en schep het preimengsel erin. Bak 20 min. in de oven.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK