Bleekselderij en gierst: dat zijn twee buitenbeentjes in één gerecht. Bleekselderij is eigenlijk superspul, maar in ons land niet echt een gangbare groente. Als salade is hij heerlijk fris en knapperig, zeker in combinatie met tomaat of geraspte wortel. Of met appel en blauwe kaas en wat walnoten, heel klassiek. Als groente gekookt zou hij ook prima kunnen, met bijvoorbeeld een kaas- of tomatensaus. Bij ons ligt er altijd wel wat bleekselderij in de koelkast, omdat het zo lekker is in soepen en sauzen. En het is zo makkelijk; je trekt er wat stengels vanaf en de rest wacht tot een volgende keer, het blijft best een week goed. Een goede Bolognese-saus begin je met een paar stengels bleekselderij, een ui en een wortel! Andere ideeën zijn stukjes vullen met paté of zachte kaas als borrelhapje of stukjes eten met een dipsausje; stukken kort koken en dan in plakjes kaas en/of ham rollen en even gratineren in de oven; roerbakken met andere groente erbij.
Schoonmaken en bereiden: Trek zoveel stengels los als je nodig denkt te hebben en spoel ze schoon onder de kraan. Snij een plakje van de voet en verwijder eventueel aanwezig blad, al kan dat in bouillon best mee, in een salade is het een beetje sterk van smaak. Controleer de stengel op harde nerven. Je kunt ze weghalen door aan de onder- of bovenkant van de stengel een stukje (bijna) af te snijden en de nerf weg te trekken langs de stengel, schillen met een dunschiller is een andere optie. Als de bleekselderij onverhoopt toch een beetje slap is geworden: in een bak ijskoud water trekt het vaak weer bij. En slappe bleekselderij doet het ook uitstekend in soep!
Gierst is ook een wat ondergewaardeerd product. En dat is jammer, want het is ook heel goed spul! Glutenvrij en vol goede bouwstoffen, een rijke bron van silicium, voor vormkracht in onze cellen. Bovendien is het goed te combineren. In de zomer eten we het graag salade-achtig, met tomaatjes, olijven en komkommer, een variant op de tabouleh, zeg maar. Daarvoor is het nu nog een beetje te vroeg, dus nu een warme, kruidige variant met bleekselderij. Wij aten er gestoofde vis met tomaatjes bij en dat was een uitstekende combinatie!