Spinazie met kaas – Palak paneer – met naanbrood
Nu de herfst echt zijn intrede doet met regen en wind, krijg ik zin in ovenschotels en verwarmende gerechten uit bijvoorbeeld de Aziatische keukens. Zeker voor de vegetarische keuken bieden deze keukens fantastische gerechten. Paneer (spreek uit [panir]) komt uit de Indiase keuken, Haloumi uit de Perzische keuken. Ze zijn vergelijkbaar in smaak en textuur, de haloumi is zouter. Beide kun je bakken of grillen zonder dat ze smelten. Eet je geen kaas, vervang de paneer dan gerust door blokjes tofu of kikkererwten!
Zelfgemaakt naanbrood
Ingrediënten: 150 g volle yoghurt; 200 g zelfrijzend bakmeel; snuf zout; 1 tl komijnzaadjes; olijfolie.
Bereiding: Meng meel, yoghurt en zout tot een soepel deeg en laat even rusten. Meng 2 el olie met de komijnzaadjes. Verwarm een grillpan voor op het vuur. Verdeel het deeg in 4 stukjes en rol ze op een met bloem bestoven werkblad uit tot vier platte broodjes. Bestrijk met wat van de komijnolie en leg ze in de grillpan op de bestreken kant. Bestrijk nu ook de bovenkant met wat olie. Na ongeveer 2 min. kun je ze omdraaien. Het naanbrood zal een beetje rijzen en na twee keer 2 min. grillen zijn ze klaar. Het is het lekkerst om het meteen op te eten, als je over hebt maak je ze nog een keer warm!
Ingrediënten
900 g spinazie
1 rode peper, fijngesneden of de habanero, kort meegesudderd!
2 uien, fijngesneden
4-6 knoflooktenen, grof gehakt
1 cm gember, fijn gehakt
2 tomaten; fijngesneden
½ el komijnzaad
1-2 el garam masala
1 tl kurkuma
200-400 g paneer in blokjes
1-2 el crème fraîche of 100 ml yoghurt
olie, zout
Bereiding
Was en snijd de spinazie. Neem een grote pan en verhit hierin wat olie. Fruit de komijnzaadjes tot ze gaan sputteren. Voeg de uien toe en bak ze tot ze glazig zijn en voeg dan knoflook, garam masala, kurkuma, gember en peper toe en roerbak 2-3 min, tot het mengsel geurig wordt. Voeg vervolgens de gesneden spinazie toe, doe er een scheut water bij en zet het vuur lager als het begint te koken. Dek af en laat de spinazie stoven tot het zacht is. Roer dan de tomaten door spinazie en laat nog even pruttelen totdat ze goed warm zijn geworden. Als je wilt maal je dit mengsel fijn met de staafmixer tot een dikke, gladde saus. Snijd de paneer in blokjes van 1 à 2 cm en bak ze lichtjes aan in wat olie. Bak niet te lang door, want dan wordt de paneer taai, er moet net een licht kleurtje op komen. Roer de crème fraîche of yoghurt erdoor, schep goed om en voeg de paneer toe, laat nog even sudderen. Serveer met witte (basmati)rijst en naanbrood.
ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK
- 1
- 2
- 3
- …
- 380
- Volgende »