Quiche met prei en tomaat

De kunst van lekker koken is natuurlijk een creatief brein. Ik durf te zeggen dat ik de gelukkige eigenaar ben van zo’n creatief brein, maar veel mensen onderschatten hun creativiteit volgens mij. Creativiteit heeft te maken met durven proberen en ideeën komen vanzelf, wanneer je jezelf vragen stelt. Zo gaat dat proces bij mij: Ik krijg van Sebastiaan te horen: ‘Volgende week is er prei in het pakket”. Ik denk: “Oei, prei, dat vind ik een lastige groente”. Dan vraag ik mijzelf: ‘Wat maakt de prei lekkerder?” “Een beetje zurigheid. Een scheutje azijn, dat kan. Maar een beetje kleur, dat is ook fijn. Tomaten!” Terug naar de chef inkoop. “Kunnen er ook tomaten in het pakket, Sebas?” “Ja, dat kan!” “Mooi zo!” En dan, vraagt mijn brein? “Iets knapperigs, naast dat zachte van prei en tomaat.” “Een korstje?” “Ja!” Ziedaar, het idee is geboren: een hartige taart met tomaat en prei.

We maken het speciaal met een beetje blauwe kaas. Nu de keuken in, om de verhoudingen uit te proberen. En als je nou blauwe kaas niet lekker vindt? Dan neem je geitenkaas. Of iets vlezigs, zoals gerookte spekjes of stukjes kip, of gerookte zalm. Of die onvolprezen rooktofu! Dan heb je ook meteen je eiwitbehoefte gedekt. We doen er natuurlijk ook nog een eitje door, want dat plakt alles lekker aan elkaar. En dat moet, bij knutselen!

Gebruik kant en klaar deeg (6-8 plakjes) of maak het zelf. Hoe je dit doet lees je onderaan dit blog. Hoe je de prei schoonmaakt laten we in het onderstaande filmpje zien. Het is van een ander recept, dus alleen de eerste 35 sec. zijn van toepassing. Je kunt er voor kiezen het kontje van de prei direct af te snijden (zoals in het filmpje). Je kunt het ook laten zitten, zodat de bladen mooi aan elkaar blijven zitten.

Ingrediënten

700 gr prei
3 tomaten
6 eieren
125 ml crème fraiche
75 gr blauwe kaas
scheutje olie
boter om in te vetten en een beetje bloem
peper & zout

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: personen

Bereiding

Verwarm de oven op 200ºC. Maak de prei schoon, snijd in stukjes en bak in een koekenpan met een scheutje olie tot het slinkt, geef wat p&z. Snijd de tomaten in plakjes. Klop in een kom de eieren los, schep er 2 el uit en zet dat apart in een kommetje. Meng de rest met de crème fraiche en de in stukjes verdeelde kaas. Doe er wat peper bij, de kaas is ook zout!

Vet een ovenschaal in met wat boter en bestuif deze met wat bloem, bekleed met het deeg. Prik wat gaatjes in de onderkant van het deeg. Meng de prei door het ei en verdeel over de deegbodem. Verdeel de plakjes tomaat over de taart en vouw eventueel de deegranden wat naar binnen, bestrijk die met het beetje gekluste ei. Bak 10 min. op 200ºC graden en vervolgens 35-45 min. op 175ºC.

Laat hem 5 min. afkoelen voor je hem aansnijdt.

Prei schoonmaken
Bekijk alleen de eerste 35 sec.
(Tenzij je iets anders op tafel wilt zetten natuurlijk.)

 

Zelf deeg maken
Ingrediënten: 300 gr bloem; 150 gr boter; snuf zout; 1 ei; 2-3 el koud water

Bereiding: Meng de bloem, boter, zout, ei en 2 el water in een kom tot een mooi deeg. Is het nog wat kruimelig, voeg dan de derde el water toe. Het deeg moet stevig zijn, maar niet té droog. Verpak het deeg in keukenfolie en laat het 30 min. rusten in de koelkast. Rol het uit met een deegroller tot een lap.