Terrine van wortelen en andijvie

5023 regenboogpeen

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Gesmoorde koolrabi met salie

Alweer zo’n lekker simpel recept

Bekijk het recept

Gevulde padronpepers

Niet zo heet als het er uit ziet

Bekijk het recept

De regenboogpeen vind ik het meest geschikt om lekker in de oven te roosteren, een recept vind je hier. Maar ja, ik wil ook graag nieuwe dingen blijven uit proberen en een terrine leek me een leuk gerecht. Ik heb het gerecht niet zelfbedacht hoor, maar wel uitgetest en – uiteraard -een beetje aangepast. De komijnzaadjes zijn best overheersend in het geheel, ik houd er van, maar wil je het wat subtieler, gebruik dan beter een beetje komijnpoeder. Ik maakte het zonder kaas, maar een beetje geraspte kaas zou er ook goed in smaken, gebruik niet te veel, ik zou zeggen maximaal 100 gram.

Ingrediënten

  • 500 g regenboogpeen
  • 5 eieren
  • 2,5 dl room
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 geraspte schil van één sinaasappel
  • 1 afgestreken el komijnzaad
  • 1 tl zout
  • ½ krop andijvie (12-14 bladeren)
  • beetje olie

Bereidingstijd: 90 minuten

Ingrediënten voor: 6 personen

Bereiding

Boen de wortelen schoon en kook ze in een grote pan met ruim water en een snuf zout net gaar, de dikke iets langer dan de dunnere. Vis ze uit de pan en laat wat afkoelen. Zoek een niet al te grote vorm voor in de oven (bv. een klein cakeblik) en pas hoeveel andijviebladeren je nodig gaat hebben om hem te bekleden. Spoel de bladeren af, blancheer ze een minuutje in het kokende water van de wortels, koel ze in een kom koud water, leg ze op een schone theedoek en dep voorzichtig droog. Vet de terrine vorm in met een beetje olie en bekleed met de andijviebladeren, laat ze er aan de randen ruim overheen vallen. Klop de eieren los met de room, kerrie, sinaasappelrasp en komijnzaad. Snijd de kopjes van de wortels af, haal eventueel met een mesje het vel er af en snijd in lange repen, of laat ze heel, wat je wilt, verwerk ze in ieder geval in de lengte in de vorm. Vul de vorm met de wortels, giet het ei-mengsel er over. Vouw de andijviebladeren om de bovenkant. Bak de terrine ongeveer een uur au bain-marie (dat is: in een bak water in de oven, tenminste tot 2/3 van de vorm, vul het eventueel tijdens het bakken aan) in een oven op 180°C. Prik na een uur een satéprikker in de terrine: als die er schoon uitkomt is hij klaar, anders bak je hem nog wat langer. Laat de terrine 15 min. afkoelen en serveer hem in plakken.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK