Thaise bietjes met peper en basilicum

bietjes met peper en thaise basilicum

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Palmkoolrisotto met shiitake

risotto met palmkool en gebakken shiitake

Dit recept is gemaakt door onze Meike! De opdracht was: maak iets met palmkool en shiitake, de uitkomst was deze…

Bekijk het recept

Chioggia bieten met veldsla en vijg

een carpaccio van chioggiabiet met eldsla, geitenkaas, walnoot en vijgen

Onze dochter Meike houdt van koken en kreeg onlangs van haar oma een mandoline kado. Nee, niet zo één met…

Bekijk het recept

Het heeft even tijd nodig, deze bieten uit de oven, maar dan eet je bietjes opeens héél anders! Pittig, kruidig en zuur. Lekker met rijst. Je kunt deze bieten warm of koud eten, als je ze koud eet kun je ze eerst nog in dunnere plakjes snijden en ze mengen met plakjes radijs. Komkommer is er ook lekker bij.

Ingrediënten

700 g bietjes, 5 teentjes knoflook, 1 rode peper, 250 g sjalotjes (of ui), 2 el donkere suiker of palmsuiker, 120 ml groente bouillon (¼ blokje oplossen), 60 ml rijstazijn, 4 el sojasaus, 3-4 takjes Thaise basilicum

Bereidingstijd: 100 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Pel de sjalotjes en knoflook. Snijd de knoflook fijn en wrijf of maal fijn met een vijzel of keukenmachine. Snijd de sjalotten in dunne plakjes. Snijd de peper in schuine plakjes, gebruik wat minder als je niet van heet houdt en verwijder de pitjes uit de peper. Meng in een ovenschaal de bouillon, suiker, sojasaus met de fijngewreven knoflook, de sjalotten en de peper. Schil de bietjes en snijd ze in kwarten. Meng ze door het sjalotten mengsel. Voeg 2 of 3 takjes Thaise basilicum toe aan de bieten en dek de ovenschaal af met folie of een deksel. Bak 1 ½ uur in de oven, hussel elk half uur even om.  Verwijder voor het serveren de takjes basilicum en vervang ze door wat vers gehakt blad.