Venkelloofpesto

pesto van venkelloof

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Pompoenstoof met bleekselderij en tomaat

Pompoenstoof met bleekselderij en tomaat

Een mooi begin van het najaar

Bekijk het recept

Raapstelen-frittata

Altijd een lekkere combinatie, raapsteel en ei.

Bekijk het recept

“Dat venkelloof, kunnen we daar niet ook wat mee?”, vroeg Sebastiaan mij, terwijl we langs het veld met wuivende pluimen liepen. Tja, volgens de veilingnormen wordt dat altijd weggesneden, maar eigenlijk is dat best jammer, want je kan er dus heerlijke pesto mee maken!  Ook thee en siroop trouwens, maar daar heb ik mij nog niet aan gewaagd. Pesto, altijd lekker op een bordje pasta, maar ook op een broodje of toastje,  op tomatensla of… gestoofde venkel!

 

Ingrediënten

  • 1 bos venkelloof  (ongeveer 150 g)
  • 100 g rauwe noten (ik nam half hazelnoten/half cashewnoten)
  • 1 teen knoflook
  • 150-200 ml goede olijfolie
  • p&z,
  • eventueel kneepje citroensap

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd het loof van de venkelknol, was het voorzichtig, zwiep droog en snijd de dikte stelen eruit. Ik gebruikte 200 ml olie voor 150 gr loof, heb je wat minder loof, gebruik je wat minder olie. Pel het knoflookteentje en snijd in plakjes. Hak het venkelloof grof. Rooster de noten tot ze een weinig kleuren in een droge koekenpan.  Meng het venkelloof, knoflook en noten in een keukenmachine of met een staafmixer tot het fijn is. Schenk olijfolie erbij tot de massa lekker smeuïg is en maak op smaak met p&z en eventueel een kneepje citroensap. Uiteraard kun je er ook nog geraspte kaas aan toe voegen, wij vonden dat eigenlijk niet nodig. Bewaar in de koelkast onder een laagje olie en eet binnen paar dagen op.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK