Witlof met ei uit de oven

Witlof met ei uit de oven

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Broccoli met gember en sesamzaad

Broccoli met gember en sesamzaad

Gember is prachtig. In elk zichzelf respecterende horecagelegenheid kun je tegenwoordig gemberthee krijgen en dat is in deze tijd van…

Bekijk het recept

Boerenkoolcurry met kikkererwten en kokos

Boerenkoolcurry met kikkererwten en kokos

Bij boerenkool denk je meestal aan stamppot, natuurlijk, hartstikke lekker, maar wist je dat je het ook prachtig kan stoven?

Bekijk het recept

Het plan was eerst om weer eens een ‘gouwe ouwe’ te serveren, mijn witloftaart met salie en feta.  Manlief is echter niet zo’n liefhebber van hartige taarten en klaagde over een zere buik. Geen goed dag voor een deeggerecht, leek me. Zo ontstond dit nieuwe gerecht: een beetje nieuw en een beetje inspiratie van het oude recept. Die eieren laten stollen kun je ook mooi doen in gestoofde spinazie of andijvie, het ziet er leuk uit en het smaakt zachter dan een gekookt ei. Wij aten er gierst bij: een welkome aanvulling in het menu, bomvol goede stoffen. Je moet het wel leren koken, roer het vooral niet terwijl het kookt.

Ingrediënten

700 g witlof, 1 tl salie of Italiaanse kruiden, 5 zongedroogde tomaten, scheutje olie, 4 dl melk, 1 uitje of sjalotje, 2 laurierblaadjes, paar peperkorrels, 40 g boter, 40 g bloem, p&z, nootmuskaat, 4 eieren, 2 el paneermeel

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel de ui en snijd in plakjes en doe in een pannetje met de melk, laurierblaadjes en peperkorrels. Breng aan de kook en laat op een vlamverdeler vervolgens 10-15 min. trekken. Spoel de witlof af en verwijder de lelijke blaadjes en een stukje van de onderkant. Snijd ze doormidden, snijd eventueel de harde kern er uit en snijd in grove stukken. Verwarm een beetje olie in een ruime pan en roerbak de witlof met een snufje zout en een beetje salie of Italiaanse kruiden. Bak tot het begint te slinken en bijna zacht genoeg is. Draai het vuur uit. Verwarm de oven voor op 220°C. Smelt de boter in een steelpan en roer de bloem er door tot alle bloem met boter is gemengd. Zeef de melk in gedeeltes erbij en roer tot een gladde saus. Maak op smaak met p&z en misschien wat nootmuskaat. Giet het vocht van de witlof af en schep het in een ovenschaal. Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes en verdeel over de witlof. Schenk de saus er voer en maak dan met een lepel 4 kuiltjes in het geheel en breek daar voorzichtig de eieren in. Bestrooi de schotel met paneermeel en laat in ongeveer 10 min. de eieren stollen en wat het geheel een beetje kleuren. Lekker met gierst!