3 Oktober peen en ui met Arabische twist

Traditioneel is peen en ui op 3 oktober, maar je kan natuurlijk best een beetje mixen met nieuwe culturele invloeden, tenslotte is die Leidse hutspot oorspronkelijk ook een Spaans gerecht. Ik koos voor een best eenvoudige bereiding met za’tar, dat is echt lekker spul voor groenten die je in de oven rooster, de moeite waard om eens uit te proberen! Lekker met een groene salade met pecannoten en stukjes dadel!

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 700 g peen
  • 2 grote uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 blikje kikkererwten
  • 1 el za’tar
  • snufje gerookte paprikapoeder
  • 1 tl sambal of stukje peper
  • olijfolie
  • 4 el dikke yoghurt

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Zet de aardappels in een bak water en was de wortels. Snijd de wortels in grove stukken en kook ze met een bodem water 5 min. voor. Verwarm de oven vast voor op 225°. Boen de aardappels schoon en snijd ze in gelijke, niet te grote stukken. Spreid ze ui op een bakplaat, sprenkel er royaal olijfolie over en hussel om. Schuif in de oven. Giet de wortels af en doe die op een andere bakplaat (of erbij, als je plek hebt) en hussel ze ook om met wat olie. Schuif in de oven en bak 15. Min. Pel intussen de uien en snijd in grove parten. Laat de kikkererwten uitlekken (het sap gebruik je voor vegan chocolademousse of als ei vervanger door pannenkoekenbeslag). Snijd eventueel een stukje peper in stukjes. Doe de ui bij de groenten op de bakplaat en schep alles om. Strooi de za’tar er over. Bak nog 15 min. Verwarm een scheut olie in de koekenpan en bak de kikkererwten met wat paprikapoeder, knoflook uit de pers en peper of sambal en een snuf zout. Serveer elk bord groente met een schep kikkererwten en een schep yoghurt. Sprenkel wat olie over de yoghurt en bestrooi met een snufje za’tar.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bloemkool met tahin-knoflooksaus

bloemkool met tahin-knoflooksaus

Hoezo, Bloemkool een Hollandse groente?

Bekijk het recept

Winterposteleinsalade met bleekselderij en blauwe kaas

Winterpostelein-bleekselderijsalade met blauwe kaas dressing

Verrassende combinatie van knapperig en zacht!

Bekijk het recept