3 Oktober peen en ui met Midden Oosterse twist

Print Friendly, PDF & Email

3922 peen en ui

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Traditioneel is peen en ui op 3 oktober, maar je kan natuurlijk best een beetje mixen met nieuwe culturele invloeden, tenslotte is die Leidse hutspot oorspronkelijk ook een Spaans gerecht. Ik koos voor een best eenvoudige bereiding met za’tar, dat is echt lekker spul voor groenten die je in de oven rooster, de moeite waard om eens uit te proberen!

Ingrediënten

1 kg aardappels, 700 g peen, 2 grote uien, 1 teen knoflook, 1 blikje kikkererwten, 1 el za’tar, snufje gerookte paprikapoeder, 1 tl sambal of stukje rode peper, olijfolie, 4 el dikke yoghurt

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Zet de aardappels in een bak water en was de wortels. Snijd de wortels in grove stukken en kook ze met een bodem water 5 min. voor. Verwarm de oven vast voor op 225°. Boen de aardappels schoon en snijd ze in gelijke, niet te grote stukken. Spreid ze ui op een bakplaat, sprenkel er royaal olijfolie over en hussel om. Schuif in de oven. Giet de wortels af en doe die op een nadere bakplaat (of erbij, als je plek hebt) en hussel ze ook om met wat olie. Schuif in de oven en bak 15. Min. Pel intussen de uien en snijd in grove parten. Laat de kikkererwten uitlekken (het sap kan je gebruiken voor een toetje of als ei vervanger door pannenkoekenbeslag!) en snijd eventueel een stukje peper in stukjes. Doe de ui bij de groenten op de bakplaat en schep alles om. Bak nog 15 min. Verwarm een scheutje olie in de koekenpan en bak de kikkererwten met wat paprikapoeder, knoflook uit de pers en wat peper of sambal en een snufje zout. Strooi een eetlepel za’tar over de wortels, ui en aardappel en schep ze op een bord. Geef elk bord ook wat kikkererwten en een schep yoghurt. Sprenkel wat olie over de yoghurt en bestrooi met een snufje za’tar. Lekker met een groene salade met pecannoten en stukjes dadel!

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK