Aardpeer uit de oven met tijm

geroosterde aardperen met tijm

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bleekselderij-quinoa risotto met tomaat

Risotto van quinoa met bleekselderij en tomaat

Vroeger was quinoa hier in huis niet zo geliefd, maar sinds Meike het elders heeft gegeten, weten we hoe we…

Bekijk het recept

Pastinaak puree met tijm

Pastinaak puree met tijm en rode uienjus

Pastinaak en aardappels zijn heerlijk als je ze samen roostert in de oven, maar deze keer maakte ik een zachte…

Bekijk het recept

Aardpeer, ook wel topinamboer of Jeruzalem artisjok genoemd, is een wintergroente die vroeger volop gekweekt en gegeten werd. Nu is hij niet zo bekend, maar onze overburen van Arenosa hebben onlangs een groot perceel geoogst! Het is een leuk gewas, dat groeit met lange stelen waarin soms gele bloemen verschijnen, hij is familie van de zonnebloem!
Aardpeer kan je op veel manieren bereiden: bakken, stoven, in salades of in een romige soep of een zachte puree, het kan allemaal. Je hoeft hem niet per se te schillen, goed wassen is voldoende. Of gebruik een goede dunschiller, als je toch liever de schil er af wilt.  Na het schillen verkleurt hij snel, dus verwerkt hem meteen.
Lekker bij een stukje vlees, maar ook met kaas en noten smaken ze goed.

Ingrediënten

  • 700 g aardperen
  • paar takjes tijm
  • olie
  • p&z

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Zet de aardperen even in een bak water en verwarm de oven vast voor op 200°C. Boen de aardperen schoon (met een groenteborstel of schoon schuursponsje), snijd de snijvlakken en lelijke plekjes eraf (dat zijn er minder dan je denkt). Snijd de knolletjes doormidden of in kwarten en doe ze in een ovenschaal. Hussel ze om met een beetje olie en ris een beetje tijm van de takjes en strooi dat erover.  Bestrooi met wat p&z en schuif in de oven. Na 10 min. schep je ze een keer om, na 20-25 min. zijn ze klaar om te eten.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK