Bietjes met gember en sinaasappel

een bord met rode biet, rucola, rijst en makreelsalade

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Bietenrisotto met geroosterde biet

bieten recept

Eigenlijk zijn dit twee recepten: 1 voor bietenrisotto en 1 voor geroosterde biet. Je kunt ook de geroosterde bieten op…

Bekijk het recept

Mais met oregano en boter

mais met geraspte kaas erover

Mmmm, als de mais zo lekker sappig en zoet is, hoef je er niet veel meer aan te doen dan…

Bekijk het recept

Hmmm, verwarmende bietjes, dat is lekker op een koude winterse dag! Gember en karwij zijn van die verwarmende kruiden die hier heel geschikt voor zijn. In het recept gaan ook jeneverbessen, maar ik denk dat je ze ook prima achterwege kan laten als je ze niet in je kast hebt staan.

 

De bijzonder twist komt van het sinaasappelsap en – als je durft- een beetje rasp, maar pas op, dit is echt een heel sterke smaakmaker! Wij aten het met rijst, rucola en gerookte makreel, waar ik een uitje en wat kappertjes doorroerde: een prima combinatie. Gekookte aardappelen en een pittig (vega-) worstje of een linzengerecht zouden ook prima gaan.

Ingrediënten

  • 700 g rode bieten
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 stukje gember
  • 1 sinaasappel
  • 1 tl karwijzaad
  • eventueel 5 jeneverbessen
  • olie
  • p&z

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Pel de ui en knoflook. Snipper de ui fijn, hak de knoflook in stukjes. Verwarm in een wijde pan of koekenpan met een dikke bodem een scheutje olie en fruit hierin de ui zacht. Voeg de knoflook en het karwijzaad toe en laat op een laag vuur zachtjes bakken, maar niet bruin worden. Intussen schil je de bieten en snijd ze in kleine blokjes. Schil een stukje gember en rasp dit fijn, ongeveer 1 el gember is genoeg. Voeg de gember en bieten toe aan de ui en bak al omscheppend een paar minuten. Kneus de jeneverbessen en voeg ze toe aan de pan, samen met een royale beker water. Laat het geheel met een deksel op de pan gaar worden. Roer af en toe en voeg zo nodig meer vocht toe. De hoeveelheid vocht hangt af van hoe nat je je bietjes wilt, uiteraard, maar laat de boel in elk geval niet droog bakken. Wanneer de bietjes naar je smaak zacht genoeg zijn, maak je ze op smaak met het sap van één sinaasappel en als je durft ook een beetje sinaasappelrasp. (Let op: dit is een echt sterke smaakmaker!). Daarna proef je voor p&z en serveer je de bietjes.