GASTBLOG ARIANNE: Gesmoorde palmkool (vegan)

Palmkool is het onbekende broertje van de boerenkool. Ondanks dat deze groene vriend het best groeit in de zon, is het echt een wintergroente die het beste beschikbaar is tussen december en februari. Net als de bekende boerenkool, bevat de palmkool veel antioxidanten. Die kunnen we wel gebruiken tijdens deze wintermaanden. Anders dan boerenkool bestaat palmkool uit grote, grove bladeren die je heel goed kunt gebruiken om te stomen, smoren, stampen, roerbakken of rauw te verwerken in een salade. Dus voor deze week in de hoofdrol: de supergezonde palmkool!

Ingrediënten

300 gram (rijst)noodles
1 palmkool
2 uien
2 paprika’s
1 teentje knoflook
Stukje gember (naar smaak)
Scheut tamari/sojasaus
Snufje zwarte peper en (Keltisch) zeezout
2 eetlepels rijstolie
50 gram sesamzaadjes
1 eetlepel sesamolie
Optioneel: rode peper (als je van pittig houdt)

Bereidingstijd: minuten

Ingrediënten voor: personen

Bereiding

Benodigdheden
Pan
Wok
Mes
Snijplank

Breng een pannetje wat aan de kook en gaar daarin de noodles zoals op de verpakking beschreven staat. Giet ze af zodra ze gaar zijn en doe er een scheutje sesamolie bij zodat de noodles niet aan elkaar blijven plakken.
Snij in de tussentijd de uien in halve ringen, de gember en knoflook (en eventueel de rode peper) in fijne stukjes en de paprika in blokjes. Verhit een scheut rijstolie in de wok en fruit daarin de uien op hoog vuur totdat ze mooi goudbruin en glazig zijn geworden. Voeg er vervolgens de paprika, gember en knoflook aan toe en fruit deze mee.
Verwijder het blad van de palmkool van de nerf en snij het blad in repen en voeg het bij de andere groenten in de wok. Roerbak dit mee op middelhoog vuur totdat het wat zachter is geworden. Doe er een scheut tamari of sojasaus bij en vermeng dit goed met de groenten. Breng eventueel op smaak met peper en/of (Keltisch) zeezout.
Doe de noodles bij de groenten in de pan en roer het goed door elkaar heen. Schep de maaltijd op een (diep) bord en strooi er wat sesamzaadjes overheen.

Enjoy!
Arianne – De Voedzaak

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK