Erwtensoep

Print Friendly, PDF & Email

In een kom goede snert blijft de lepel rechtop staan. Wil je een echte ouderwetse variant, dan kook je in plaats van krabbetjes goed gewassen varkenspootjes mee, wel van een biologisch varkentje natuurlijk. Een variant van zonder vlees kan prima, het vraagt iets meer fantasie en pit. Met wat gebakken blokjes rooktofu of rooktempé maak je het heel lekker, zeker als je ze eerst even marineert in wat tamari of andere sojasaus.

Ingrediënten

400 g spliterwten, 500 g prei, 2 grote uien, 1 dikke peen of twee wortels, 1 kleine knolselderij, 2 aardappels, paar takjes peterselie, 2 laurierblaadjes, snuif foelie, cayennepeper, p&z, voor de vlees-variant:, 500 g krabbetjes (of varkenspoot), 200 g gerookt spek, rookworst, voor de vega-variant:, gebakken blokjes rooktofu of rooktempé (gemarineerd in tamari)

Bereidingstijd: 90 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Spoel de erwten even onder de kraan en kook ze met 2 l water, de krabbetjes, spek, laurierblaadjes, foelie, cayennepeper en zout naar smaak ¾ tot 1 uur. Haal het vlees uit de pan en voeg de in stukken gesneden groenten toe. Kook nog 20-30 min. Snijd het vlees van het been en voeg weer toe aan de soep, voeg ook peterselie toe. Kook nog even, warm de rookworst mee en breng op smaak met p&z. Snijd het spek in plakjes en eet die erbij op een plakje roggebrood.

Ga je voor de vega-variant, voeg dan op het einde pas de gebakken blokjes rooktofu of rooktempé toe.

Tips:

De erwtensoep wordt nog lekkerder als je ‘m een dag van te voren al maakt. Laat hem dan wel goed afkoelen zonder deksel op de pan. Vanwege het hoge eiwitgehalte kan de soep anders makkelijk bederven, bewaar m daarom in de koelkast.

Doordat de soep zo dik is, is aanbranden snel gebeurd. Roer dus regelmatig! Je kunt ook 5-6 schone, glazen knikkers in de pan doen. Door de hitte gaan deze cirkels draaien op de bodem en voorkom je aanbranden. Niet vergeten de knikkers te tellen en uit de soep te vissen voordat je hem serveert!