Glutenvrije focaccia met tomaatjes en basilicum

Natuurlijk kun je die heerlijke tomaatjes in je pakket ook lekker als salade eten, met de basilicum erbij, maar misschien heb je ook wel zin in een lekker baksel uit de oven. Glutenvrij deze keer! Ik gebruik xanthaangum, omdat dat in het recept staat en het geeft je baksel meer samenhang, maar ik denk dat het ook prima gaat als je het er niet in stopt hoor!

Ingrediënten

Zakje tomaatjes, handje basilicum, 150 g maismeel, 150 g rijstmeel, 100 g boekweitmeel, 50 g maïzena, 1½ tl xanthaangum (als je het niet hebt gewoon weglaten), 1 el gedroogde gist (zakje), 2 tl honing, 1 tl azijn, 3 el karnemelk, 2 eieren, 300 ml melk (ik koos voor havermelk), zout en grof zeezout, 2 tl Italiaanse kruiden, 20 zwarte olijven, olijfolie

Bereidingstijd: 120 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Roer de honing los met 2-3 el warm water en los hier de gist in op. Laat 15 min. staan tot het gaat schuimen. In tussen bereid je vast beslag en tomaatjes voor. Was de tomaatjes en halveer ze, halveer ook 20 olijven. Zet beide apart in een kommetje. Pluk vast en handvol basilicumblaadjes en was ze. Weeg alle meelsoorten af en zeef ze boven een kom. Verwarm de melk tot lauwwarm. Klop de eieren los. Roer de melk, eieren, azijn, karnemelk en het gistmengsel toe aan het meel. Voeg ook 1 tl fijn zout en 2 tl Italiaanse kruiden toe. Roer door tot een glad beslag. Schep in een ingevette bakvorm (een ondiepe, grote ovenschaal of niet al te grote bakplaat voldoet) en dek af met een vochtige theedoek. Nu moet het een uur rijzen op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 190°C als het deeg gerezen is. Snijd de basilicum in reepjes en strooi over het deeg. Druk de tomaatjes en olijven er in en strooi er wat grof zeezout over en besprenkel met wat olijfolie. Bak 30-40 min. tot het brood terugveert als je er op duwt en de bovenkant knapperig is. Het brood is warm, meteen na het bakken het lekkerst.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK